Foto Filip Popović

RECEPT Brownie od belgijske čokolade s mousseom od kave i mascarponea 

Teško je pronaći nekoga tko svijet slastica ne doživljava kao Ivica i Marica onu kućicu od čokolade.

Rado odlazimo na mjesta gdje ćemo se fino osladiti, a oni nešto hrabriji odvaže se isprobati čak i one kompliciranije recepte.

Chef Darko Škoranec iz zagrebačkog Apetit City restorana danas će nam pomoći da krenemo na putovanje do neobičnih okusa, a startat ćemo iz vlastite kuhinje.

Mousse od kave i mascarponea s glazurom i brownijem od tamne belgijske čokolade slatkiš je o kojem su Azteci mogli samo sanjati, a prvi su počeli upotrebljavati kakao kao slasticu. Danas imamo i kakao i čokoladu i s njima smo spremni činiti svakojake vragolije.

Mousse od kave i mascarponea  s glazurom i brownijem od tamne belgijske čokolade i cimeta

Sastojci: 125 g mascarponea, 250 g vrhnja za šlag +50 g, 60 g bjelanjka, 30 g šećera u prahu, 4 listića želatine, 5 g instant kave.

Postupak: Namočiti listiće želatine. Napraviti meringu od bjelanjaka i šećera. Izmiksati 250 g vrhnja za šlag, a ostatak od 50 g zagrijati i dodati instant kavu. Pomiješati s nabubrenom želatinom i dodati u prethodno razrađen mascarpone. Rashladiti do sobne temperature te dodati lagano mješavinu bjelanjaka i šećera i na kraju šlag. Kalupirati i smrznuti po želji za mogućnost glaziranja.

Za brownie: 145 g maslaca, 250 šećera, 2 veća jaja, 65 g brašna, 80 g kakaa, 50 g tamne belgijske čokolade, žličica cimeta, žličica ekstrakta vanilije.

Postupak: Razradit šećer i jaja, te dodati maslac sobne temerature. Dodati kakao i otopljenu čokoladu. Završiti s cimetom, vanilijom  i brašnom i peći na 175 stupnjeva, 13 minuta.

Čokoladna glazura: 125 g vode, 125 g vrhnja za kuhanje, 50 g šećera, 55 g kakaa, 40 g tamne čokolade, 6 listića želatine.

Priprema: Sve osim želatine spojiti i zagrijavat do 80 stupnjeva. Na kraju dodati nabubrenu ocijeđenu želatinu i razraditi štapnim mikserom (držati se dna da se ne stvaraju mjehurići), procijediti i koristiti kad se spusti na sobnu temperaturu.

Ispeci pa reci...