DIJAMANTNA OBLJETNICA Ova poznata pjevačica slavi 60 godina karijere

Zdenka Kovačiček ove će godine, ‪29. studenog, velikim koncertom u KD Vatroslava Lisinskog obilježiti 60. obljetnicu svog stvaralaštva.

Svoj će dijamantni glazbeni rođendan proslaviti pjesmama koje su obilježile njezinu karijeru, među kojima su i najpoznatiji hitovi poput “Žene za sva vremena”, ali i singlovi s iznimnih izdanja iz 70-ih i 80-ih kao što su “Volim te ko konja” i “Frka” koji se nanovo aktualiziraju zanimljivim izvedbama, obradama ili reizdanjima i potvrđuju Zdenku Kovačiček kao glazbenicu ispred svog vremena.

Karizmatična i bezvremenska, Zdenka Kovačiček u 60 godina karijere ispričala je brojne glazbene priče, proputovala svijet pjevajući, istražila razne žanrove i izričaje te osvojila pozornice glazbenog teatra, ne mareći pritom za trendove. Uz nezamjenjivi talent i strast za glazbom, Zdenka oduvijek ima i “ono nešto” što se rijetko nađe. Uvijek je vjerna sebi.

Istovremeno je glazbeno suptilna i odvažna, stabilna i znatiželjna, sigurna i uzbudljiva. Granice su za nju bile i ostale nepoznanica  – podjednako je svoje mjesto našla u Europi, Rusiji i Americi, kao i u različitim glazbenim žanrovima i umjetničkim formama. Bez obzira na iskustvo i godine iza sebe, ne prestaje se i dalje glazbeno nadograđivati.

Nazivaju ju najboljom jazz-rock vokalisticom, vrhunskom izvođačicom bluesa, kao i prvom damom jazza. Poznata je po specifičnom vokalu i stilskom afinitetu, izraženom smislu za interpretaciju, kao i majstorskim improvizacijama.

Njezine pjesme iz razdoblja 70-ih i 80-ih godina opet bivaju nanovo otkrivene i korištene u novim kontekstima, predstavljajući Zdenkine ranije radove mlađoj, urbanoj publici. Prvi album iz 1978. godine, jednostavno nazvan “Zdenka Kovačiček”, prošle godine reizdan je diljem svijeta pod epitetom “rijetke i iznimne ploče”, a nedavno je stigao i do svjetskih modnih pista – “Elektru” sa spomenutog albuma Karl Lagerfeld izabrao je kao glazbenu kulisu za Chanelovu reviju u Parizu. Također, pjesmu “Mali crni brat” s istog albuma obradili su  Dementronomesi, a naslovnu pjesmu s albuma “Frka” iz 1981. još jedan popularni domaći sastav – Nipplepeople.

Već 60 godina Zdenka Kovačiček suvereno vlada domaćom glazbenom scenom, ali i ostvaruje zapaženi međunarodni ugled. Njezine prve glazbene korake obilježio je Duo Hani kada je imala samo 13 godina, nakon čega počinje njezino putovanje svjetskom pop scenom i nizanje uspješnih godina u inozemstvu. Bogatu solističku karijeru gradi po povratku u Hrvatsku 70-ih vješto plivajući u rock, blues, soul i jazz vodama, uz povremene susrete s kazalištem, njezinom drugom ljubavi. Najveći uspjeh u tom polju ostvaruje mjuziklima “S ljubavlju, Janis” i “Ella i Marilyn”. Za potonji je ujedno bila i nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta.

Od zvijezde BOOM festivala preko uspješne jazz faze s Vanjom Lisakom do suradnje s mladim Markom Tomasevićem i “Žene za sva vremena” Zdenka sa svakim desetljećem još jače utvrđuje svoje mjesto u samom vrhu hrvatske glazbene scene. Tijekom karijere ostvaruje i niz uspješnih i različitih suradnji sa stranim glazbenicima, ali i velikim skladateljima i glazbenim imenima s ovog područja kao što su

Koncert kojim će proslaviti 60. obljetnicu svoje karijere Zdenka Kovačiček održat će u srijedu, 29. studenog s početkom u 19 i 30 sati u KD Vatroslav Lisinski. Tim povodom na pozornici pridružit će joj se i razni gosti: Greenhouse Blues Band, Telefon Blues Band, Dementronomes, Nipplepeople, Valerija Nikolovska, Vanda Winter, Tihomir Pop Asanović, Vedran Božić, Branko Bogunović Pif te gost iznenađenja. Ulaznice su u prodaji na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog te u sustavu i svim prodajnim mjestima ulaznice.hr po cijeni 100 i 120 kn.

...