FOTO Land art staza na Ćićariji, spoj umjetnosti i ljepote prirode

Land art staza Stražica – Sapaćica nalazi se na planini Ćićariji u Parku prirode Učka, na granici Istre i Kvarnera.

Staza je otvorena u srpnju 2016. godine, dvije godine nakon inicijalne ideje umjetnika Borisa Pecigoša, a u potpunosti je završena krajem te godine.

Ova kružna staza duga 6,5 kilometara spoj je umjetničkih intervencija u formi land arta i rock arta, i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njenih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice. Radovi se nalaze na mjestima na kojima ih najmanje očekujete.

Vodeća misao staze, koja je idejni projekt umjetnika Borisa Pecigoša, razvijanje je svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode. Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojivi dio prirode. Iako samim svojim postojanjem utječe na prirodu i mijenja ju, može naučiti slijediti ritmove prirode i poštivati druga bića koja s njim žive na planeti.

Land art staza je lagana šetnica u prirodi, prikladna i za obitelji s djecom i starije osobe. Ipak, dobro je imati čvrste cipele (planinarske gojzerice ili trekking tenisice). Uzmite i kapu za zaštitu od sunca ljeti ili za zaštitu od hladnoće i vjetra zimi. Planinarski štapovi nisu nužni, ali ako ih imate, svakako će vam olakšati hodanje.

Ponesite dovoljno vode, pogotovo ljeti. Ponesite i nešto hrane, jer ćete na planini htjeti ostati sigurno nešto duže od predviđena 2 – 3 sata. Imajte sa sobom kartu Land art staze ili još bolje vodič po Land art stazi. Možete ih preuzeti na svoj mobilni uređaj ili ih isprintati.

Težina staze: lagano. Dužina staze: 6,5 km. Vrijeme obilaska: 2 – 3 sata (no, želite li doista u potpunosti uživati, uzmite nešto više vremena). Ulaz: besplatan.

Dok šećete, udahnite mirise šume, osluhnite njene zvukove, opipajte vlažnu zemlju pod prstima, pomilujte nježnu mahovinu, zagrlite stablo, pustite suncu da vas miluje po koži, upijajte zelenilo i osjetite moćnu energiju prirode oko sebe. Ne trebate tragati za osjećajima jednosti s prirodom jer će se oni dogoditi sami od sebe. Važno je samo da budete prisutni.

Ne zaboravite potražiti radove land arta i rock arta koji će vas potaknuti na promišljanje i meditaciju. Zastanite u tišini, osjetite prirodu i povežite se s njom dok promatrate umjetničko djelo. Dotaknite otiske dlanova koji se nalaze na nekim radovima i ostvarite kontakt s prirodom. Osjetite djelovanje prirode na svoju tjelesnu, emotivnu i duševnu dobrobit. Razmislite o svom odnosu prema prirodi i osvijestite svoju vezu sa svim stvorenim. Dišite s prirodom kao jedno.

Land art je u današnje vrijeme vrlo raznolika umjetnička forma. Radovi nastaju u prirodi od prirodnih materijala nađenih na licu mjesta (kamen, šljunak, zemlja, trupci, grane, lišće, snijeg, voda…). Ponekad se unose i umjetni materijali. Oslikavanje stijena ekološkim bojama, što je slučaj kod nekih radova na ovoj stazi, naziva se rock art. Radovi land arta stoje na otvorenom, smješteni dalje od civilizacije, ostavljeni da se mijenjaju i raspadaju pod utjecajem prirodnih sila.

Land art se kao umjetnički pravac pojavio 1960-ih u SAD-u. Ipak, prvi špiljski crteži, megaliti, geoglifi i petroglifi plemenskih naroda pokazuju da je čovjeku od samih početaka ljudske vrste svojstveno ovakvo izražavanje.

 

Kako doći do ulaza na stazu?

Land art staza ima dva ulaza koji se nalaze na cesti koja spaja Kvarner i Istru preko Učke. Prvi ulaz je glavni ulaz i nalazi se na prijevoju Poklonu, u blizini Info-centra Parka prirode Učka, Planinarskog doma Poklon i restorana Pansion Učka. Drugi ulaz je nasuprot odvojka ceste za Vojak, najviši vrh Učke, u blizini restorana Dopolavoro. Na oba ulaza postoje informativna tabla i kameni putokaz.

Potreban vam je automobil, vlastiti, iznajmljeni ili taxi, jer ne postoji drugi način da dođete do Poklona i ulaza na Land art stazu. Samo nedjeljom iz Opatije do Poklona vozi Autotrolejev autobus linija br. 34. Polazi sa stajališta Slatina u 9.40 i 14.10, a s Poklona se vraća u 10.30 i 15.45. Vožnja traje oko sat vremena.

Dolazite li iz pravca Rijeke vozite obilaznicom E61 (A7) i brzom cestom E751 (B8) u smjeru Pule. Izađite na izlazu za Veprinac. Potom na prvom križanju skrenite lijevo za Veprinac. Na sljedećem križanju u Veprincu također skrenite lijevo (na cesti se nalazi putokaz za Učku). Vozite oko 7,2 km do Poklona i prvog, glavnog ulaza na Land art stazu. Drugi ulaz nalazi se 800 metara dalje po cesti.

Iz smjera Istre s brze ceste E751 (B8) izađite neposredno prije tunela Učka na izlazu Vranja. To je smjer za Otok Cres, Labin i Velu Učku, na što ukazuju i putokazi na brzoj cesti. Odmah nakon naplatnih kućica skrenite desno za Velu Učku, kako pokazuje i putokaz. Do drugog ulaza na Land art stazu vozite oko 4,9 km. Glavni, prvi ulaz nalazi se 800 m dalje po cesti.

Premda Land art staza ima dva ulaza, započnite obilazak od glavnog ulaza na Poklonu (Ulaz 1) te obilazite stazu u smjeru obratnom od kretanja kazaljke na satu. Na taj način ćete obići umjetničke radove onim redom kojim su izlistani i u Vodiču. Slijedite stazu i ona će vas prirodno voditi od jedne točke do druge. Sve je dobro označeno tako da se ne možete izgubiti te nećete promašiti niti jednu točku. Samo obraćajte pažnju na markacije i putokaze. Dok šećete kroz šume i pašnjake nailazit ćete na radove land arta i rock arta. Sigurno ćete se pitati što oni predstavljaju. Detaljnije tumačenje možete pronaći u vodiču po Land art stazi.