Harry Potter na Interliberu: Reizdanje koje očarava

Posljednji nastavak serijala o Harryju Potteru napisala sam 2007. godine. To je bilo tako davno, a čitatelji i danas još uvijek svuda u svijetu po prvi puta otkrivaju priču o velikom čarobnjaku i to je ono što me čini najsretnijom, kaže J. K. Rowling.

U godini kad se obilježava 25. godišnjica od objave prvog romana „Harry Potter i kamen mudraca“ vijest da će Mozaik knjiga reizdati serijal o Potteru razveselila je ponajviše obožavatelje koji žele svoj osobni komplet knjiga o slavnom čarobnjaku na hrvatskom, a želja im se nije mogla ostvariti jer se primjerci iz Algoritmova doba prodaju po visokim cijenama, kad su uopće dostupni. Novo izdanje ovog popularnog romana u tvrdom uvezu će ih očarati, uvjereni su izdavači.

Početak čarobnjačke avanture

Prva od sedam knjiga o Potterovoj čarobnjačkoj avanturi u Hrvatsku dolazi na Interliber koji se održava od 8. do 13. studenoga, dok će preostalih šest nastavaka („Harry Potter i Odaja tajni“, „Harry Potter i zatočenik Azkabana“, „Harry Potter i Plameni pehar“, „Harry Potter i Red feniksa“, „Harry Potter i Princ miješane krvi“ i „Harry Potter i Darovi smrti“) biti objavljeni u 2023. godini.

Studio “La Plage” potpisuje nove naslovnice serijala o mladom čarobnjaku, a svoju će svjetsku premijeru u tiskanom obliku imati upravo povodom novog hrvatskog izdanja.

Zaljubljenici u svijet magije i čarobnjaštva moći će uživati u novim izdanjima omiljenog serijala koji je do sada prodan u više od 500 milijuna primjeraka i čiji su naslovi prevedeni na više od 80 jezika. Zanimljivo je da je sa svakom od četiri posljednje knjige iz serijala srušen rekord najbrže prodavane knjige u povijesti.

Ovaj prijevod prvog romana „Harry Potter i kamen mudraca“ na hrvatski potpisuje Dubravka Petrović, koja je domaćoj publici poznata od ranije jer je za Algoritam prevela četiri nastavka („Harry Potter i Plameni pehar“, „Harry Potter i Red feniksa“, „Harry Potter i Princ miješane krvi“ i „Harry Potter i Darovi smrti“).

Okrenuvši omotnicu drhtavim prstima, Harry je ugledao tamnoljubičasti voštani pečat s utisnutim grbom: oko velikog slova ‘H’ bili su raspoređeni lav, orao, jazavac i zmija.

Za one koji će Pottera tek otkrivati, evo kako počinje saga. Roditelji Harryja Pottera stradali su dok je bio jednogodišnja beba. Deset je dugih i neveselih ljeta Harry proveo kao neželjen gost pod krovom Dursleyevih, pod paskom uvijek ljute tete Petunije, praćen podozrivim pogledom neugodnog tetka Vernona i izložen udarcima pakosnog bratića Dudleya. A onda, netom pred njegov jedanaesti rođendan, počela su stizati tajanstvena pisma naslovljena na gospodina Harryja Pottera, opasna pisma koja mu tetak Vernon nikako nije želio pokazati, čarobna pisma ispisana smaragdnozelenom tintom, iz kojih bi Harry mogao saznati istinu. A istina je da Harryjevi roditelji nisu poginuli u prometnoj nesreći, da Harry Potter nije sasvim običan dječak i da na jesen ipak neće morati krenuti u peti razred obližnje škole.

Primala socijalnu pomoć

Joanne Rowling autorica je popularnog serijala o Harryju Potteru, čijih je sedam nastavaka prodano u više od šesto milijuna primjeraka, prevedeno na više od osamdeset jezika i ekranizirano u osam filmova. U dobrotvorne svrhe napisala je i tri popratna naslova, uključujući “Čudesne zvijeri i gdje ih naći” koji je nadahnuo novi serijal filmova, a čiji je glavni lik magizoolog Newt Scamander.

Harry Potter ništa nije znao o Hogwartsu kad su počela pristizati pisma na Kalinin prilaz broj 4. Omotnica je bila debela i teška, od žućkastog pergamenta, a adresa je bila ispisana tintom smaragdnozelene boje. Nije bilo poštanske marke. Istog trena zaplijenili su ih Harryjevi bešćutni tetak i nemarna tetka.  Ali na njegov jedanaesti rođendan u život mu naprasno uđe divovski stranac i prenese nevjerojatnu vijest: Harry je čarobnjak i čeka ga mjesto u Školi vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu.  U tom trenu njegova nevjerojatna pustolovina počinje!Priča o Harryjevom odraslom životu nastavila se u obliku kazališne predstave “Harry Potter i ukleto dijete”, koju je J. K. Rowling napisala s dramatičarem Jackom Thorneom i redateljem Johnom Tiffanyjem. Godine 2020. vraća se štivu za mlađe čitatelje s bajkom „The Ickabog“, a tantijeme donira “Volantu”, svojoj dobrotvornoj zakladi koja podržava rad dobrotvornih udruga čiji je cilj umanjiti društvene posljedice pandemije koronavirusa. Njezin je najnoviji roman za djecu, „The Christmas Pig“, objavljen 2021.

Osnivačica je “Lumosa”, dobrotvorne udruge koja se bori za međunarodnu reformu brige o djeci. Dobitnica je mnogih nagrada i odlikovanja za svoj spisateljski rad, uključujući Red Britanskog Carstva, francuski Nacionalni red Legije časti, Nagradu Hans Christian Andersen te španjolsku književnu nagradu Principe de Asturias. Živi u Škotskoj s obitelji.

Joanne je rođena 31. srpnja 1965. Nakon što je 1986. diplomirala na Sveučilištu Exeter preselila se u London gdje je počela raditi za Amnesty International. Tijekom tog razdoblja, dok se vozila vlakom iz Manchestera do Londona, dobila je ideju za priču o dječaku koji pohađa školu čarobnjaštva. Počela je pisati o avanturama Harryja Pottera čim je sišla s vlaka. Rowling se zatim preselila u Porto u Portugalu gdje je poučavala engleski kao strani jezik. Tamo se, 16. listopada 1992. udala za portugalskog TV novinara Jorgea Arantesa. Prije razvoda 1993. rodila im se kćer Jessica Isabel. U prosincu 1994. s kćeri se preselila svojoj sestri u Edinburgh. Živjela je od socijalne pomoći, ali je uspjela dovršiti svoj prvi roman pišući u edinburškim kafićima kad god je uspjela uspavati Jessicu.

Potter odbijen dvanaest puta

Kruže priče da je morala pisati u lokalnom kafiću jer je u stanu bilo neizdrživo hladno.

Nemojmo pretjerivati. Pitaju me i jesam li pisala na salvetama. Dođe mi ponekad da, iz šale, kažem da sam pisala na korama od krumpira, kaže autorica legendarnog Pottera.

Prvi nastavak o Potteru bio je odbijen 12 puta. Kada je Rowling konačno pronašla izdavača, preporučili su joj da piše pod pseudonimom kako dječaci kao čitatelji ne bi zazirali od ženske spisateljice. Kako nije imala srednje ime, uzela je bakino Kathleen, i tako je nastala J. K. Rowling.

Prvi u nizu, “Harry Potter i kamen mudraca”, u Velikoj Britaniji objavljen je 1997. godine. Serijal je dovršila deset godina poslije, no autorica serije knjiga o Potteru nije samo spavala na lovorikama uspješnog serijala, nego se htjela okušati i u formi bliskoj njenom čitateljskom ukusu – krimiću.

Pod pseudonimom Robert Galbraith napisala je seriju kriminalističkih romana o detektivu Cormoranu Strikeu. Rowling je, naime, ljubiteljica detektivskih romana, onih Agathe Christie, Ruth Rendell, Margery Allingham i P. D. James. Detektivsku fikciju nije pisala pod svojim imenom jer je smatrala da će joj to omogućiti pisanje bez opterećenja, kao na početku karijere. Složila je pseudonim od jednog od njoj najdražih muških imena, po Robertu Kennedyju, a kako se dok je bila dijete htjela zvati Ella Galbraith izabrati prezime joj nije bilo teško.

Hitovi o Cormoranu Strikeu i Robin Ellacott prilagođeni su za TV seriju u produkciji Bronte Film and Television. Njihove uloge tumače Tom Burke i Holliday Grainger. Priznaje da je jedan dio svog životnog iskustva utkala u lik Robin, kojoj i fizički nalikuje.

Često me pitaju znam li tko je ubojica kad počnem pisati, što nije besmisleno pitanje, s obzirom da znam dosta pisaca krimića koji imaju drukčiji način rada. Uvijek znam tko je počinitelj, kao i način na koji je zločin počinjen i od tuda razvijam dalje priču.


Foto naslovnice: TM & © 2018 WBEI. Publishing and Theatrical Rights © J.K.R.

Foto J. K. Rowling: Debra Hurford Brown © J. K. Rowling 2018.