Odselite u plavu zonu ili slijedite ovih 9 savjeta i (možda) doživite stotu

Poznato je da je na nekim mjestima očekivani životni vijek nešto dulji od uobičajenog.

Pritom nam prvo padne na pamet Japan, kao zemlja koja je dom velikom broju najstarijih osoba kroz povijest. No, što je njihova tajna i koja su to mjesta na kojima ćemo naći najveći broj stogodišnjaka, tzv. plave zone?

Sedamdesete su nove pedesete, govori se. Umirovljenici su aktivni ljudi, uživaju u slobodnom vremenu i provode ga s obitelji i prijateljima, zabavljajući se. No, neki su ipak skloniji tome da dožive duboku starost. Istraživanja su pokazala da postoje područja iznimne dugovječnosti, plave zone, u kojima starost postaje mit. Primijetit ćete da se većina tih mjesta smjestila na jugu, no pogledajmo koje se sve tajne dugovječnosti skrivaju u ovim plavim zonama.

1. Sardinija

Italija je zemlja dobrog jela i aktivnog života, no pritom se posebno izdvajaju planinska sela Sardinije u kojima muškarci pobjeđuju statistike te u jednakom broju kao i žene doživljavaju sto godina. Usporedbe radi valja naglasiti da u ostatku svijeta na jednog stogodišnjaka dolazi pet žena iste dobi. Tajna njihove dugovječnosti je prvenstveno u njihovoj prehrani, ali i u načinu života. Naime, mediteranska prehrana bogata vlaknima, zdravim ugljikohidratima i cjelovitim žitaricama te međusobna povezanost i pozitivni stavovi prema životu uvjetuju njihovu dugovječnost. Također, stariji stanovnici Sardinije su aktivni pojedinci koje se poštuje u njihovoj okolini što zasigurno pridonosi očekivanom životnom vijeku pojedinaca.

2. Nicoya

Za stanovnike poluotoka Nicoya u Costa Rici postoji čak dvostruko veća vjerojatnost da dožive 90 godina od prosječnog Amerikanca. Usporedivši način života prosječnog Amerikanca i stanovnika Nicoye, ne čudi da potonji dožive stotu te imaju najnižu stopu karcinoma u Costa Rici. Naime, Kostarikanci su poznati po svom aktivnom načinu života i povezanosti s obitelji. Često su produhovljeni te im je vjera vrlo važna. Njihova prehrana sastoji se od više vrsta žitarica i tropskog voća te velikih količina vode koja im obogaćuje tijelo magnezijem i kalcijem.

3. Loma Linda

Čak i poneki Amerikanci nadmašuju sami sebe. Naime, stanovnici kalifornijskog grada Loma Linde, žive u prosjeku deset godina duže od prosječnog Amerikanca, a svoju dugovječnost mogu zahvaliti asketskom načinu života. Oni su adventisti te im je život fokusiran na vjeru, zajedništvo, obitelj i odricanje od ovozemaljskih dobara. Vegetarijanci su, ne piju alkohol te ne puše, dok s druge strane piju puno vode te im je prehrana bogata zdravim ugljikohidratima i mastima. Njihovo tijelo je hram pa u njega ne unose ništa što bi mu moglo nauditi.

4. Ikarija

Usporedivši stanovnike grčkog otoka Ikarije s Amerikancima, Grci imaju 20 posto manje karcinoma i 50 posto manje srčanih bolesti za razliku od prosječnog Amerikanca. Također, i demencija i kronične bolesti nepoznanica su na ovome otoku. Mediteranska prehrana prevladava i kod ove grupe, s time da je važno izdvojiti otočno samoniklo bilje koje im je dio svakog obroka. Konzumiraju puno graha koji sadrži zdrave bjelančevine, a za kojeg se smatra da produžava životni vijek. Kao farmeri vode aktivan život te imaju bogatu društvenu zajednicu.

5. Okinawa

Top pet lista plavih zona ne bi, dakako, bila potpuna bez Japana. Japansko otočje Okinawa često se naziva i zemljom besmrtnika što dovoljno govori o populaciji na tome otočju. Japanska je kultura ponešto drukčija od zapadne te se tako ondje starije osobe iznimno poštuju i cijene, što svakako pridonosi njihovoj dugovječnosti. Aktivni su u društvenoj zajednici te su rijetko bolesni, a posebni su po svom načinu jedenja. Naime, stanovnici Okinawe imaju običaj jesti dok ne osjete da je želudac napunjen otprilike 80 posto. To znači da se nikad ne prejedaju, a prehrana im je raznovrsna i bogata antioksidansima.

Uzevši u obzir stanovnike svih ovih područja, može se izdvojiti nekoliko važnih odrednica dugovječnosti:

  1. aktivna društvena zajednica
  2. raznovrsna prehrana
  3. umjerenost u jelu i piću
  4. jedinstvo sa zajednicom
  5. obitelj
  6. duhovnost
  7. aktivan fizički život
  8. domaća hrana, zdravi ugljikohidrati i bjelančevine
  9. optimizam.

Prateći ove savjete najdugovječnijih ljudi na svijetu možda i vi doživite stotu. Dotad, hranite se zdravo, ograničite unos loših tvari u vaše tijelo i prihvatite nova iskustva u životu. Zapamtite, vaše tijelo je vaš hram te je važno da ga poštujete ne samo unosom zdravih namirnica, već i unutarnjim mirom i osjećajem zadovoljstva uz koje ćete najlakše dosegnuti (dugo)vječnost.

...