Tko ne bi želio biti nutritarijanac
Dr. Joel Fuhrman, jedan od vodećih stručnjaka preventivne medicine i autor uspješnice Superimunitet, osmislio je program prehrane koji je pomogao mnogim oboljelima od dijabetesa tipa 2 da smanje ili čak prestanu uzimati lijekove i značajno poboljšaju kvalitetu života.
Fuhrmanov program temelji se na mršavljenju i snižavanju razine kolesterola i glukoze u krvi visokokvalitetnom prehranom. Kad jedete više hrane s većom hranjivom vrijednošću te manje hrane s niskom hranjivom vrijednošću, vaše će se zdravlje drastično poboljšati, navodi Fuhrman. Jelovnik bogat hranjivim tvarima, sastavljen od zelenog povrća, bobičastog voća, graha, gljiva, luka, sjemenki i druge prirodne hrane ključan je za postizanje optimalne tjelesne težine i zdravlja.
“Istraživanja pokazuju da je suvišna tjelesna masnoća najvažniji uzrok dijabetesa tipa 2. Radeći s tisućama pacijenata, dosljedno sam opažao da gubljenje masnog tkiva u kombinaciji s održavanjem visoke razine mikronutrijenata u tkivima tijela smanjuje potrebu za lijekovima te u većini slučajeva zauvijek izliječi dijabetes tipa 2. Kao što ćemo podrobno istražiti u knjizi Prirodna rješenja za dijabetes
/ Revolucionarni plan prehrane za prevenciju i ozdravljenje, znanstvene studije pokazuju da ozdravljenje ne proizlazi samo iz mršavljenja, nego i iz izloženosti stanica povoljnom mikronutrijentskom okruženju.”
Brojke oboljelih od dijabetesa u svijetu prije nekoliko desetljeća bile bi nezamislive, ali danas nas nažalost ne iznenađuju. Prosječan suvremeni čovjek, uz nedovoljnu fizičku aktivnost, konzumira nezdravu i visokokaloričnu hranu. Konvencionalna medicina dijabetičarima preporučuje kontrolu porcija i ograničavanje unosa kalorija, a da pritom ne uzima u obzir zastupljenost hranjivih tvari u konzumiranoj hrani. Fuhrman je osmislio indeks ukupne hranjive gustoće, koji kvalitetu hrane određuje prema količini mikronutrijenata koje sadrži (vitamini, minerali i fitokemikalije) po kaloriji, količini makronutrijenata (masnoće, ugljikohidrati i bjelančevine) kako bi se zadovoljile individualne potrebe bez suvišnih kalorija te količini potencijalno toksičkih tvari (primjerice transmasnoće).
Ovaj način prehrane koji se temelji na povrću, grahoricama, sjemenkama i orašidima i pružit će novi pogled na zdravlje oboljelima od dijabetesa tipa 2, ali i onima oboljelima od dijabetesa tipa 1 koji ovim načinom prehrane mogu smanjiti potrebu za inzulinom.
Dr. Joel Fuhrman certificirani je obiteljski liječnik, autor sedam bestselera New York Timesa i međunarodno priznati stručnjak za prehranu i prirodno liječenje. Specijaliziran je za prevenciju i liječenje bolesti prehranom. Predsjednik je Zaklade za istraživanje prehrane na fakultetu Sveučilišta Sjeverne Arizone, Odjel za zdravstvene znanosti. Skovao je izraz „nutritarijanski” za opis načina prehrane bogatog hranjivim tvarima, osmišljenog za sprečavanje raka, usporavanje starenja i produljenje životnog vijeka. Više od 30 godina dr. Fuhrman pokazuje da je moguće postići željenu težinu, izliječiti bolesti srca, dijabetes i mnoge druge bolesti pomoću prehrane. U svojoj liječničkoj praksi, kroz svoje knjige i televizijske emisije, prenosi ovu poruku koja je spasila život tisućama ljudi diljem svijeta.