Recept: Štrudla jaškovskog baruna
Evo i recepta za štrudlu koja je jedna od najtraženijih na najslađem hrvatskom festivalu – Štrudlafestu.
Štrudla jaškovskog baruna (cca 12 porcija)
Tijesto:
480 g brašna,
300 ml ulja,
20 g soli,
300 ml vode.
Nadjev:
1,4 kg jabuka,
200 g mljevenih oraha,
100 g grožđica,
240 g šećera,
120 g vanilin šećera,
10 g cimeta,
100 g krušnih mrvica.
Umak:
mlijeko,
puding od vanilije,
šećer.
Dekoracija:
mljeveni orasi,
menta,
po želji: rum.
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.
Za to vrijeme pripremite nadjev: jabuke oguliti i naribati i u posudu dodati šećer, vanilin šećer, cimet, izmiješati sve sastojke.
Zatim prstima razvucite tijesto. Na razvučeno tijesto – na polovicu stavite krušne mrvice. Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. Jabuke prije stavljanja na krušne mrvice istisnuti da se ocijedi sok od jabuka. Nadjev se stavlja kao i mrvice – na polovicu razvučenog tijesta. Na jabuke posipati orahe i grožđice koje po želji prethodno možete natopiti u rumu. Zarolajte štrudlu.
Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta. Dok se štrudla peče, pripremite topli umak od vanilije. Štrudlu posipajte šećerom u prahu, prelijte umakom, ukrasite mljevenim orasima i mentom i poslužite dok je još topla.
Za izradu štrudle koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda utrošeno je preko 850 kg brašna, 10 kg cimeta… Imala je 1479, 38 metara.
Foto: Demjan Rožman