Recept za lijevane uštipke
Na jelovniku obiteljske konobe Veranda u Dubrovniku nalaze se i lijevani uštipci po receptu iz Zapadne Hercegovine.
Sastojci:
400 gr brašno tip 550
100 gr brašno tip 400
15 gr loze
10 gr soli
600 gr hladne vode
Priprema: Umijesite glatku smjesu, koju potom treba ostaviti na odmaranju barem nekih 20-ak minuta. Naravno, ako ukućani dopuste čekanje.
Nakon odmaranja opet malo kuhačom ili mutilicom promiješati smjesu.
Uzimajte manje količine smjese da vam uštipci ne budu debeli, a i lakše je kontrolirati izlijevanje.
Ulje vruće, ovisno o tavi barem 2 cm debljine ulja.
Tava poželjna veća, plića i šira. Indukcije su zavladale našim kuhinjama, stoga uzmite teflonsku tavu, veću i pliću i nemojte sebi uskratiti užitak pravih uštipaka.