Navike koje otkrivaju jeste li emocionalna izjelica

Statistike pokazuju da 49 posto odraslih koji se suočavaju s emocionalnim izazovima jednom tjedno ili češće ne mogu zadržati zdrave prehrambene navike. Mnogi od njih nisu svjesni da su emocionalne izjelice, već misle da se ne mogu kontrolirati i da nešto nije u redu s njima jer ne mogu prestati prejedati se, nastaviti držati dijetu ili izgubiti težinu.

Ovo su znakovi da ste emocionalni izjelica, a da toga niste ni svjesni:

Ne možete se sjetiti kad ste zadnji put osjetili fizičku glad – osobe koje jedu iz emocionalnih razloga ne jedu zbog fizičke gladi.

Vaša prva misao uvijek je hrana. Kada se suočite s konfliktom ili neugodnom situacijom, prvo pomislite na hranu.

Osjećate tjeskobu ako niste stalno siti. Ako se osjećate anksiozno kada ste gladni i bolje vam je kad ste uvijek siti, to je znak emocionalnog prejedanja.

Čak i kad ste sretni, prejedate se. Emocionalni jedači jedu ne samo kad su tužni, već i kad su sretni.

Hrana je vaša glavna zabava u životu. Ako je hrana vaša glavna zabava, imate problem s emocionalnim prejedanjem.

Osjećate se depresivno pri pomisli na promjenu prehrambenih navika. Ako vas pomisao na promjenu prehrambenih navika deprimira, vjerojatno je emocionalno prejedanje vaš problem.

Uvijek dođete do “točke pucanja” kada ste na dijeti. Nakon nekog vremena na dijeti, dođete do točke kada više ne možete izdržati i ponovno se prejedate.

Emocionalno prejedanje onemogućava dugoročno mršavljenje i zadržavanje izgubljene težine. Svjesnost o ovom problemu prvi je korak prema promjeni. Da biste se oslobodili emocionalnog prejedanja, trebate riješiti korijen problema, a ne samo simptome.

foto by Artem Labunsky on Unsplash