Planetarne energije u kolovozu

Piše Dunja Fućak, astrologinja

Ovog mjeseca imamo prvi veliki nalet planetarnih energija ove godine, jak kvadratni aspekt između Jupitera i Saturna, tako da možemo očekivati više planetarne snage nego što smo imali nedavno. Mars je također povezan s tim aspektom, kao i Venera nekoliko dana, tako da bi moglo biti neke drame sredinom mjeseca, pogotovo jer su svi ovi planeti povezani s vrlo dinamičnim punim Mjesecom 19. kolovoza.

Usred potencijalnog kaosa Merkur je retrogradan veći dio kolovoza što nudi priliku za razmišljanje i prestrojavanje. Sva uobičajena upozorenja odnose se na oprez pri komunikaciji i pri sklapanju ugovora ili obveza.

Trenutne astrološke konfiguracije upućuju na razdoblje neizvjesnosti (budućnosti), a u zraku se osjeća iritacija i nemir (s mogućim neprospavanim noćima). Čuvajte se problema/ispada interneta.

S retrogradnim Merkurom 5. kolovoza ulazimo u vrhunac retrogradnosti ove godine. (Saturn, Neptun, Pluton i Kiron također su svi retrogradni.) Ova retrogradna razdoblja posebno su za one od nas koji prolazimo kroz tranzitne cikluse tih planeta dok prelaze naprijed-nazad preko naših osjetljivih mjesta. Ipak, volimo o njima razmišljati kao o važnim trenucima za osvrnuti se i procijeniti gdje smo i kako smo tamo stigli. Onda kad planete krenu direktno, postaje lakše pokrenuti nove avanture.

Od 10. do 22. kolovoza: Jupiter u kvadratu sa Saturnom i promjenjivi T-kvadrat. Ovaj aspekt koji uključuje dva korisna planeta Veneru i Jupiter u stresnim aspektima prema zloćudnim planetima Marsu i Saturnu postaje sve popularniji među astrolozima. Sva četiri uključena planeta nalaze se u znakovima u kojima su oslabljeni (ograničeni u svom punom izražaju) za što se u tradicionalnoj astrologiji kaže da uzrokuje mnogo problema.

Planeti u promjenjivim znakovima imaju tendenciju kolebanja. Promjenjivost je često jednaka slabosti, ali njihova fleksibilnost također može dovesti do veće snage.

Mars i Jupiter susreću se na 16° Blizanaca oko 14. kolovoza, između ostalog zo mogu biti: metež, ogromna potreba i želja za slobodom, iznenadni eksplozivni razvoj nečega, iskustvo šoka, veliki poremećaj, prepreka ili blokada. Međutim, također sugerira brzu pomoć, brzo olakšanje ili podršku (i neočekivanu) za rješavanje problema koji su se iznenada pojavili.

Saturn je u Ribama, jednom od znakova kojima vlada Jupiter, T- kvadratu s Jupiterom, tako da je to dvostruki udarac širenja (Jupiter) naspram skupljanja (Saturn). Nada i optimizam Jupitera koji se sudara sa Saturnovim ograničenjima mogu biti neugodni, ali također jačaju. Glavna opasnost cijele ove konfiguracije je upadanje u zamku promjenjivosti i odustajanje.

Općenito i na svjetovnoj razini, događaji će se vjerojatno dogoditi oko 1., 8., 15.-16., 21.-22. i/ili 28. kolovoza.

Neptun je i dalje cijeli mjesec na 29° Riba, posljednjem stupnju cijelog zodijaka. Kao što smo spomenuli prije u našim prethodnim prognozama, upravo taj zadnji stupanj zodijaka označava upravo to, kraj punog ciklusa, i ukazuje, između ostalog: kraj (i doslovno ili figurativno), raspad, kaos i zbrka, završeci, bankroti, ozbiljni pomorski i ekološki problemi, egzodus, bijeg ili skrivanje, spletke, laži, prijevare i tajne itd. posvuda.

Zadnja četvrt Mjeseca 26. kolovoza na 3° Blizanaca može ukazivati na tragičnu transportnu i/ili prometnu nesreću. Nešto bi se moglo dogoditi što uzrokuje različite/mnoge žrtve.

Prateći astrometeorologiju, cijeli mjesec može donijeti i više oborina nego inače, tu i tamo plavljenja, poplave, utapanja itd.

Pluton također ostaje na 0° Vodenjaka, vrlo snažnom i takozvanom ‘kritičnom’ stupnju tijekom cijelog mjeseca kolovoza. Pluton na 0° Vodenjaka ima namjeru reformirati, obnoviti, osloboditi se lanaca i formalnosti i preobraziti staro i konzervativno u nešto više otporno na budućnost. U prošlosti je ovo područje stupnjeva rezultiralo početkom preoblikovanja i raspada (centraliziranih) monarhija.

Imajte na umu da 0° Vodenjaka koincidira s preokretima, jer je to snažan krizni stupanj, što rezultira mnogim hitnim slučajevima i kriznim situacijama koje zahtijevaju trenutačno rješenje kada Pluton boravi na 0° Vodenjaka i 29° Jarca (od rujna 2024. dalje).

Dakle, ovo znači da će se do kraja 2024. godine pravila promijeniti za 180° i stvari će početi rezultirati potpunim preokretima (to će i dalje trebati vremena da se manifestira sve dok Pluton ponovno ne napusti 0° Vodenjaka početkom 2025. godine).

Ako ste zaljubljenik u astrologiju, više o planetarnim konstelacijama, kao i školi astrologije i stručnim seminarima možete saznati na AstrologijaOnline.

Dunja Fućak

Moje putovanje s astrologijom počelo je davne 1988. godine, kad sam imala 14 godina. Knjiga koja me najviše zainteresirala za astrologiju bila je "Ne vjerujte - provjerite!" našeg poznatog astrologa Mile Dupora. Nakon što sam pročitala mnogo knjiga, 1999. sam krenula u školu astrologije kod vrhunskog riječkog astrologa Damira Jovetića, koji mi je i dan-danas jedan od najdražih učitelja. Nakon toga sam nastavila svoje obrazovanje u raznim školama astrologije. Osim osnovnih tečajeva astrologije, završila sam specijalizirane tečajeve za horarnu astrologiju, medicinsku holističku astrologiju, poslovnu astrologiju, psihološku astrologiju, astrokartografiju te karmičku astrologiju. Koliko je to područje astrologije zanimljivo, pokazuje podatak da je tečaj karmičke koji sam osmislila, postao moj najpopularniji tečaj. Od početka svoje karijere, od 1997. do 2007. godine, vodila sam trgovine ezoterije "Luč" i "Zenit" u centru Rijeke. Kako imam ascendent u znaku Strijelca, puno sam putovala i učila sve do 2007. godine, kada sam pokrenula svoju školu astrologije. Kao pravi Strijelac, traganje za istinom, putovanje i prenošenje znanja moja su misija i strast. Od 2014. godine, kada mi je tranzitni Uran aktivirao šestu kuću posla, započela sam s online tečajevima astrologije. Posebno me zanimaju poslovna astrologija, budući da sam od svoje 18. godine privatni poduzetnik, te karmička i psihološka astrologija.