Četiri stupa sudbine

Barbara Arbanas, Bazi konzultantica

Kineska metafizika odnosi se na niz tradicionalnih filozofskih i metafizičkih sustava koji istražuju odnos između čovjeka i prirodnog svijeta. Među ostalim, uključuje i Bazi koji je izveden iz formata prezentacije osobne energetske karte pojedinca.

Bazi se još naziva Četiri stupa sudbine i dio je kineske metafizike i filozofije, a poznat je i kao kineska astrologija. No, on se ne odnosi samo na nepromjenjivu sudbinu i njezino iščitavanje, već je njegova namjena da služi kao vodič za razumijevanje vlastitih snaga i potencijala te kako ih optimizirati, kako izbjeći moguće izazove ili prepreke pa čak i kako ih pretvoriti u svoju korist.

Temelji se na datumu, vremenu i mjestu rođenja osobe, a predstavljen je s četiri stupa, od kojih svaki predstavlja različiti aspekt života osobe. Unutar četiri stupa nalazi se 8 kineskih simbola odakle i potječe naziv Ba-Zi (kin. “osam hijeroglifa”).

Osnovna karta svake osobe izračunava se pomoću kineskog solarnog kalendara. Ona sadrži četiri stupca koja u sebi sadrže osam simbola kineskih znakova – Bazi.

Kineski kalendar koristi sustav brojanja prema ciklusima koji se sastoje od kombinacije 10 tzv. nebeskih debala i 12 zemaljskih grana.

Deset nebeskih stabala sastoje se od pet osnovnih elemenata, a to su: metal, voda, drvo, vatra i zemlja u njihovim Yin i Yang oblicima.

Gospodar Dana naziv je za osnovnu referentnu točku svake karte te predstavlja osobu o čijoj je karti riječ, a u Bazi karti određen je danom rođenja i predstavljen jednim od 10 Nebeskih debala. Stoga, Gospodar Dana može biti:

Drvo yang

Drvo yin

Vatra yang

Vatra yin

Zemlja yang

Zemlja yin

Metal yang

Metal yin

Voda yang

Voda yin.

Gospodar Dana, kao središnji dio karte, odražava temeljni karakter pojedinca dok će u interakciji sa stupovima godine, mjeseca i sata Bazi karte, otkriti informacije o nečijoj osobnosti, karakteristikama, inherentnim snagama, slabostima i potencijalnom životnom putu.

U suštini, kada shvatimo svojeg Gospodara Dana, možemo dobiti uvid u svoj potencijal, karakter i osobnost.

Bazi se koristi za određivanje povoljnih i nepovoljnih vremena osobe, za kompatibilnost s drugim osobama u ljubavnim, poslovnim i drugim odnosima, određivanje potencijalnih zdravstvenih tegoba, otkrivanje svojih talenata i sklonosti što može pomoći kod odabira karijere, financijskih aspekata, i još mnogo toga.

Također se koristi za razumijevanje energije pet elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal i voda) u životu osobe i kako se oni mogu uravnotežiti i njegovati.

Svrha je shvatiti i u što većoj mjeri iskoristiti svoj potencijal koji nam je dan rođenjem, iskoristiti energije koje su jedinstvene kod svakoga u nas te ih u konačnici uskladiti sa svojom okolinom i ciklusima kroz koje prolazimo.

Facebook: Barbara Bazi


O temama iz ovog područja saznajte više na Ceresa.hr zahvaljujući Barbari Arbanas, Bazi konzultantici.