Znate li što je taumatin i jeste li ga probali

Taumatin je prirodni zaslađivač i pojačivač okusa dobiven iz plodova biljke Thaumatococcus daniellii, koja raste u zapadnoj Africi. Ovaj protein je poznat po svojoj izrazitoj slatkoći – čak do 2000 puta slađi od saharoze, ali bez kalorija. Osim slatkoće, taumatin ima i sposobnost pojačavanja drugih okusa, što ga čini popularnim u prehrambenoj industriji.

Taumatin se dobiva iz plodova biljke Thaumatococcus daniellii, tradicionalno korištene u zapadnoafričkoj kuhinji.

Taumatin je protein, a ne ugljikohidrat poput mnogih drugih zaslađivača. Sastoji se od aminokiselina koje su zaslužne za njegov slatki okus.

Izuzetno je sladak, do 2000 puta slađi od saharoze, ali se koristi u vrlo malim količinama. Zbog intenziteta slatkoće, taumatin se koristi u tako malim količinama da praktički nema kalorijsku vrijednost.

Taumatin je odobren kao siguran za upotrebu od strane različitih zdravstvenih organizacija, uključujući Europsku agenciju za sigurnost hrane (EFSA) i Američku agenciju za hranu i lijekove (FDA).

Taumatin se koristi kao zaslađivač i pojačivač okusa u raznim prehrambenim proizvodima kao što su slatkiši, žvakaće gume, deserti, bezalkoholna pića i niskokalorični proizvodi.

Zbog svojih svojstava pojačivača okusa, taumatin se koristi i u farmaceutskoj industriji za maskiranje neugodnih okusa lijekova i dodataka prehrani.

Ponekad se koristi i u kozmetičkim proizvodima za poboljšanje okusa higijenskih proizvoda poput zubnih pasti i vodica za ispiranje usta.

Kao prirodni proizvod, taumatin je privlačan potrošačima koji preferiraju prirodne sastojke u svojoj prehrani.

Koristi se u tako malim količinama da ne doprinosi unosu kalorija, što ga čini idealnim za dijetalne i niskokalorične proizvode.

Budući da je protein, a ne ugljikohidrat, taumatin ne doprinosi razvoju karijesa.

Nedostaci: Iako je vrlo sladak, taumatin može imati specifičan okus koji ne odgovara svima.

Osjetljiv je na visoke temperature i promjene pH vrijednosti, što može ograničiti njegovu primjenu u određenim proizvodima.  Zanimljiv je to prirodni zaslađivač i pojačivač okusa koji nudi mnoge prednosti, posebice za one koji traže niskokalorične i prirodne alternative šećeru. Međutim, njegova upotreba može biti ograničena specifičnim okusom i osjetljivošću na vanjske uvjete. Sve u svemu, taumatin predstavlja vrijednu opciju za prehrambenu, farmaceutsku i kozmetičku industriju.

foto by Mae Mu on Unsplash