Pretjerana tuga dovodi do iscrpljivanja chi energije pluća

Barbara Arbanas, Bazi konzultantica

Kineski kalendar sadrži 24 solarna termina koji su sastavljeni od 12 glavnih (sekcija) termina pri čemu svaki od njih sadrži dva manja (srednja) koji traju po oko dva tjedna.
Četiri osnovna godišnja doba definirana su na temelju ova 24 solarna termina te svako od njih nosi svoju osnovnu značajku, točnije:

proljeće je godišnje doba kada temperatura raste s niske na visoku i kada se udio Yin energije postupno smanjuje, a Yang raste ka svojem vrhuncu;

ljeto je godišnje doba kada temperatura raste do najviše razine kao i Yang koja u ovom razdoblju ostvaruje svoj vrhunac;

jesen je godišnje doba kada temperatura pada s visoke na nisku, a Yang postupno ponovno opada dok Yin raste;

zima je godišnje doba kada temperatura padne na najnižu, a Yin energija dolazi do vrhunca.

“Početak jeseni” je 13. od 24 sezonske točke u kineskom kalendaru i traje od 7. do 22. 8.

Ona označava kraj ljeta i početak jeseni kada vrijeme postaje hladnije i vjetrovito. Ovo je početak sezone elementa Metala i postupno napuštanje energije strastvene, raspršene i vruće Vatre. 🔥

U teoriji kineske medicine, jesen se povezuje s emocijom tuge. Naime, kako dani postaju kraći, a vrijeme oblačno i vjetrovito, ljudi se lako upuštaju u tužno raspoloženje. No, pretjerano uranjanje u emociju tuge dovodi do iscrpljivanja chi energije pluća, što je jednako slabljenju imunološkog sustava našeg tijela. Stoga je važno sačuvati unutarnji mir i kloniti se loših emocija poput ljutnje, tuge, brige, straha i tjeskobe.

Pluća su poznata kao “nadstrešnica utrobe” budući da zauzimaju najviši položaj među pet “zang” organa. Ujedno, pluća su i osjetljiv organ zbog njihove povezanosti s vanjskim okolišem pa su najosjetljivija na napade vanjskih patogena što dovodi do raznih bolesti povezanih s plućima kao što su kašalj, alergijski rinitis, alergijski sinusitis i gripa.

Tijekom ovog razdoblja preporučuje se redovita tjelovježba koja može pomoći u jačanju imunološkog sustava našeg tijela jer se time trenira vitalni kapacitet pluća i njihova funkcija. Također, trebali bismo se usredotočiti i na jačanje slezene i želuca, uklanjanje vrućine i rješavanje tjelesne vlage, poticanje apetita i sprječavanje “jesenske suhoće da povrijedi pluća”.

“Suhoća” vlada jeseni pa u ovom razdoblju treba izbjegavati začinjenu i prženu hranu koja može iscrpiti tekućinu u tijelu, uzrokujući veću suhoću cijelog tijela. Povoljno je konzumirati hranjive namirnice poput monaškog voća, snježnih gljiva (“srebrno uho” ili “srebrna drhtalica”), lukovica ljiljana, te krušaka i meda.

Hladnu hranu poput lubenice treba uzimati s oprezom jer ona sada može dovesti do niza probavnih bolesti kao što su proljev, mučnina, povraćanje i bolovi u želucu. Naime, tijekom ljetnog razdoblja smo konzumirali više hladne hrane što je u pretjeranim količinama moglo uzrokovati poremećaje probavnih funkcija koje su postale slabije ili osjetljivije. Malo kisele hrane u ovom razdoblju pomoći će tonizirati pluća i jetru, regulirati protok chija i tako hraniti tijelo.

Facebook: Barbara Bazi

foto by Deividas Toleikis on Unsplash


O temama iz ovog područja saznajte više na Ceresa.hr zahvaljujući Barbari Arbanas, Bazi konzultantici.

#kineskikalendar #kineskamedicina #bazi