Metodom tri kutije do sretnijeg života

Sreća dolazi iznutra, ne od onoga što posjedujemo, jedna je od lekcija iz knjige „Goodbye, Things: The New Japanese Minimalism” Fumija Sasakija, koji tvrdi da potraga za materijalnim često vodi ka stresu, anksioznosti i osjećaju praznine. Prava sreća dolazi iz njegovanja smislenih odnosa i življenja u skladu sa svojim vrijednostima.

Oslobađanje od viška stvari može biti duboko oslobađajuće. Može vam osloboditi fizički prostor, mentalnu energiju i olakšati emocionalni teret, omogućujući vam da se fokusirate na ono što je zaista važno i da živite lakšim, ispunjenijim životom.

Sasaki zagovara minimalistički pristup životu, sugerirajući da posjedovanje manje stvari paradoksalno vodi ka više – manje imovine donosi više vremena, energije i slobode za slijediti svoje strasti i doživjeti život u potpunosti.

Stvorite prostor koji oslikava vaše vrijednosti. Knjiga vas ohrabruje da se okružite samo predmetima koji vam donose radost, korisnost ili ljepotu. Tako stvarate prostor koji odražava vaše vrijednosti i prioritete, njegujući osjećaj mira i blagostanja.

Zahvalnost za ono što imate, sljedeće je pravilo. Fokusirajući se na stvari koje posjedujete i cijenite, umjesto na ono što vam nedostaje, razvijate osjećaj zahvalnosti i zadovoljstva. Ova promjena perspektive vodi ka pozitivnijem i ispunjenijem životu.

Knjiga ohrabruje da prednost date kvaliteti, a ne kvantiteti i stjecanju materijalnog. Uložite u manje, dobro izrađene predmete koje zaista cijenite i redovno koristite, umjesto da gomilate jeftine, jednokratne proizvode.

Minimalizam je putovanje, ne destinacija. Sasaki naglašava da minimalizam nije postizanje savršenog stanja praznine. To je kontinuirani proces raščišćavanja,  preispitivanja vašeg odnosa s onim što posjedujete. Cilj je živjeti s namjerom i svrhom, fokusirajući se na ono što vam je zaista važno.

Istraživanja su pokazala da minimalizam može značajno smanjiti stres i anksioznost. Eliminiranjem fizičkog nereda, smanjuje se i mentalni nered, omogućavajući jasniji i fokusiraniji um.

Minimalizam podržava održivost smanjenjem potrošnje resursa. Kupovina kvalitetnijih, dugotrajnijih proizvoda doprinosi smanjenju otpada i negativnog utjecaja na životnu sredinu.

Usvajanjem minimalističkog načina života, ljudi često otkrivaju da troše manje novca na nepotrebne stvari. To može dovesti do veće financijske sigurnosti i slobode, omogućavajući ulaganje u iskustva i aktivnosti koje donose dugoročno zadovoljstvo.

Počnite malim koracima. Ne pokušavajte raščistiti cijelu kuću odjednom. Počnite s jednim prostorom ili čak jednim dijelom prostora, poput ladice ili police.

Postavite ciljeve. Odlučite što želite postići. Možda želite smanjiti količinu stvari na pola ili se riješiti svega što niste koristili u proteklih šest mjeseci.

Koristite pritom tri kutije – jednu za zadržavanje, jednu za doniranje i jednu za bacanje. Dok pregledavate svoje stvari, odmah odlučite u koju kutiju svaka stvar ide.

Za svaku stvar, zapitajte se donosi li vam radost, korist ili ljepotu. Ako odgovor nije potvrdan, razmislite o tome da se riješite te stvari.

Digitalizirajte dokumente. Skenirajte i pohranite važne dokumente digitalno kako biste smanjili papirnati nered.

Budite ustrajni. Decluttering je kontinuiran proces. Redovito pregledavajte svoje stvari i oslobodite se onih koje više nisu potrebne.

Prakticirajte zahvalnost. Svaki put kad se riješite nečega, budite zahvalni za prostor i slobodu koju vam to donosi. Razvijajte svijest o vrijednosti onoga što imate i budite svjesni svake nove stvari koju unosite u svoj život.

Oslobađanje od stvari može biti izazovno, ali nagrade su značajne. Prihvaćanjem minimalizma, možete stvoriti život koji je ispunjen i oslobođen tereta materijalnih posjedovanja. Minimalizam nije samo stil života, to je način da se ponovo povežete s onim što vam je zaista važno i pronađete zadovoljstvo u jednostavnosti.

foto by Erda Estremera on Unsplash