Zašto je bakuchiol postao hit sastojak prirodne kozmetike

Bakuchiol je biljna alternativa retinolu, dobivena iz sjemenki biljke Psoralea corylifolia. Prvi put je izoliran 1960-ih, a od 2007. godine koristi se u kozmetici. Popularnost je stekao nakon istraživanja iz 2018. koje je pokazalo da ima slične učinke kao retinol, ali bez nuspojava poput crvenila i iritacije kože. Bakuchiol potiče proizvodnju kolagena, što ga čini izvrsnim za zrelu kožu, te ima antioksidativna i protuupalna svojstva, korisna za kožu sklonu aknama.

Ako još niste naišli na raspravu bakuchiol vs retinol, možda je sada pravo vrijeme. Posljednjih je godina bakuchiol postao popularan u industriji prirodne ljepote kao prirodna alternativa retinolu. Nazvan po sanskrtskoj riječi za biljku iz koje se ekstrahira, bakuchiol je biljni sastojak porijeklom iz Azije, s bogatom poviješću uporabe u indijskoj i kineskoj medicini. Tek oko 2007. je izoliran i počeo se koristiti u topikalnoj kozmetici. Njegova slava porasla je nedavno, osobito nakon ključne studije iz 2018. koja je istaknula njegovu kliničku učinkovitost i manje nuspojave u usporedbi s retinolom u tretiranju uobičajenih znakova starenja lica.

Postoje dva glavna sastojka izvedena iz biljke babchi. Prvi je babchi ili bakuchiol ulje koje se hladno preša iz sjemenki, a drugi je bakuchiol koji se dobiva ekstrakcijom.  Trgovački naziv će varirati ovisno o dobavljačima. Prilikom nabavke bakuchiola, zapamtite provjeriti postotak aktivnog spoja u sastojku, jer se može razlikovati među dobavljačima.

Prednosti bakuchiola su vrlo slične onima retinoida, ali bez crvenila, iritacije kože i fotokemijske nestabilnosti povezane s retinolom. Bakuchiol je poznat po stimulaciji proizvodnje kolagena, što ga čini savršenim za formulacije za zrelu kožu. Također je odličan za kožu sklonu aknama jer bakuchiol ima snažnu antioksidativnu i protuupalnu aktivnost, kontrolira proizvodnju sebuma i smanjuje lučenje upalnih citokina, te inhibira rast bakterija Cutibacterium acnes.

Retinol se treba koristiti noću jer se razgrađuje pod UV svjetlom. Također čini kožu osjetljivom na UV svjetlo u bilo koje vrijeme – pa čak i ako koristite retinol noću, trebali biste nanijeti SPF tijekom dana.

Ako uzmete u obzir ova dva faktora, bakuchiol je bolji od retinola. Bakuchiol se ne razgrađuje na sunčevoj svjetlosti i ne uzrokuje fotosenzibilizaciju, pa se može koristiti tijekom dana.