Kraj vrućine: Konzumirajte hranu koja nježno vlaži i tonizira chi energiju

Barbara Arbanas, Bazi konzultantica

“Kraj vrućine” (kin. Chu Shu) je 14. sezonska točka u kineskom kalendaru koja traje od 23. 8. do  8. 9. Ovo je doba godine kada intenzivne ljetne vrućine počinju nestajati i prelaziti u hladnije noći i dane s blažom temperaturom. Tijekom ovog razdoblja još ne osjećamo jesensku hladnoću, ali zbog promjena u našim Yin i Yang energijama (koje se inače odvijaju tijekom sezonskih prijelaza) sve češće osjećamo umor.

Ovo prijelazno razdoblje poznato je i kao “Qiu Lao Hu” što doslovno znači “jesenski tigar” ili kako ga mi nazivamo “bablje ljeto”. U tom razdoblju važno je imati redovit raspored spavanja. Trebali bismo rano ići spavati (prije 23 sata) i ujutro biti ranoranioci. Povoljno je odrijemati tijekom dana (ako je moguće), no i malo vježbe bit će od velike pomoći.  Ovo našim tijelima pomaže da pravilno prolaze kroz cirkadijalni ritam, a našim plućima i imunološkom sustavu daje poticaj koji im je potreban.

U ovom razdoblju možemo konzumirati hranu koja nježno vlaži i tonizira chi energiju, poput ličija, kruške, jabuke i grožđa koje služi za hlađenje i vlaženje tijela. Blaga prehrana je ključ za izbjegavanje viška i stagnacije u tijelu tijekom ovog razdoblja.
Osim toga, treba izbjegavati začinjenu i prženu hranu jer ona može isušiti i pojačati znojenje koje dovodi do suhoće tijela. Kisela hrana kao što je ocat, ukiseljeno povrće i šljive pomažu upijanju i smanjenju gubitka tekućine znojenjem.

Također možemo konzumirati ljekovito bilje koje je korisno u prehrani u ovom razdoblju. To bi mogli biti: Yu Zhu odnosno Solomonov tuljan, pupoljci ljiljana, sjeme lotosa i korijen Glehniae.

Uobičajena tjelesna pojava tijekom ovog razdoblja vidljiva je na našoj koži koja postaje suha kako prelazimo u hladniju sezonu. Koža je najveći organ u tijelu i stoga igra veliku ulogu u imunološkom sustavu, a kada je imunološki sustav tijela slab, “zla chi energija može ući u tijelo i uzrokovati bolest”. To uključuje vrtoglavicu, mučninu, umor i vrtoglavicu.

Facebook: Barbara Bazi

foto by Christine Siracusa on Unsplash

#krajvrucine #kineskikalendar #babljeljeto #bazi