Kad se kuha miso juha, ljetu je došao kraj

Anja Grubiša, Food, Body & Soul savjetovANJA

Ne znam kako se ti prilagođavaš promjenama godišnjih doba, ali ja znam da je ljetu došao kraj kad prvi put nakon višemjesečne pauze pomislim na MISO JUHU. 

Prva jača kiša i nagli pad temperature kao što se desilo ovih dana i kod mene se već kuha miso juha. Bogata probiotskim mikroorganizmima i vrijednim hranjivim sastojcima ovo je jedna od mojih omiljenih juha i danas ti donosim osnovni RECEPT za jednostavnu miso juhu od mrkve.

Što je MISO?

Miso pasta je intenzivnog, slanog okusa, a dobiva se dugotrajnom, višegodišnjom fermentacijom soje i morske soli, uz dodatak startera koji – kulture koja pokreće fermentaciju. Ponekad se uz soju dodaje ječam, riža ili druge žitarice. 

Kao tradicionalna japanska namirnica, miso se danas smatra superhranom s nizom dobrobiti za zdravlje. Kao i ostala fermentirana hrana, probiotici u misu podržavaju zdravlje probavnog sustava i jačaju imunitet, a istraživanja ukazuju i na moguće antikancerogeno djelovanje misa. 

Budući da se radi od soje koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, miso je izvor proteina biljnog porijekla: 100 g miso paste sadrži gotovo 12 g proteina. 

Međutim, s obzirom na veliki udio soli, miso se koristi u malim količinama, a jela u koja ga dodajemo NE treba dodatno soliti. 

Miso sadrži brojne minerale: kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, selen, a posebno je bogat izvor mangana. Isto tako izvor je omega 3 masnih kiselina te vitamina B i K. 

Pogreška koju nikako NE ŽELIMO učiniti:

Kuhanjem ne želimo poništiti učinak misa! 

Naime, zbog živih mikroorganizama i enzima koje sadrži, miso se ne smije prokuhavati. UVIJEK dodaj miso na kraju kuhanja juhe, kad je povrće i ostali sastojci već skuhano. Iz istog razloga najbolje je koristiti nepasteriziranu varijantu misa, pogotovo kad ga u prehranu dodajemo prvenstveno zbog zdravlja.

Hatcho, mugi, genmai, shiro 

Osim u juhama miso se koristi za namaze i umake, za kiseljenje povrća ili jednostavno kao začin. 

Različite vrste misa imaju različit intenzitet okusa. Dugotrajnijim procesom fermentacije (od 1-3 godine) pojačava se intenzitet okusa. Najjači okusom i bojom je čisti sojin miso (hatcho), dok je ječmeni miso (mugi) koji se najčešće koristi upravo u juhama blažeg, lagano kiselkastog okusa. Rižin  (genmai) je nešto svjetliji i još blaži, dok je tzv. bijeli rižin miso (shiro) koji nastaje kraćom fermentacijom od nekoliko mjeseci blago slatkastog okusa.

Miso juha se može raditi od bilo koje vrste povrća, uključujući i zeleno lisnato. Može se raditi kraćim kuhanjem povrća (svega par minuta, povrće tanko narezano) ili dužim kuhanjem (krupnije rezano korjenasto povrće). Ponekad, ako želiš puniji okus juhe, povrće se može prethodno i popirjati.

U miso juhu tradicionalno se dodaje mala količina wakame ili nori alge (ja preferiram wakame), a mogu se dodati i različiti dodaci kao što su shitake gljive, đumbir, tofu ili jaje, kuhana riža ili rezanci i slično. 

U jutarnju miso juhu lijepo je dodati i nekoliko kapi limunovog soka što će, uz učinak fermentirane namirnice, dodatno naglasiti njezinu lagano uzlaznu energiju koja nas ujutro podržava. 

RECEPT za jednostavnu miso juhu od mrkve

SASTOJCI:

1 manja kapula, narezana na tanke polumjesece

2-3 mrkve srednje veličine, narezano dijagonalno na tanke ploškice

4-5 šalica temeljca

trakica wakame alge (oko 5 cm)

žličica maslinovog ulja

4 žličice ječmenog misa

po želji: đumbir u prahu, sjeckani list peršina ili zelenilo mladog luka

POSTUPAK:

Wakame algu namočiti 10-15 min u toploj vodi, dobro isprati pod mlazom vode, procijediti i nasjeckati.

Na sasvim malo maslinovog ulja lagano prodinstati tanko narezanu kapulu, dodati na tanko narezane ploškice mrkve pa uz povremeno miješanje dinstati još nekoliko minuta. 

Podliti toplim temeljcem. Dodati alge i kuhati lagano 10-ak minuta, dok mrkva ne omekša.

Miso pastu rastopiti u zdjelici s malo temeljca. 

Kad je povrće kuhano dodati miso u juhu, promiješati i ugasiti vatru. 

Po želji začiniti s malo đumbira u prahu, dodati par kapi limunovog soka i posuti sjeckanim peršinom ili mladim lukom.

Ako još nisi, toplo preporučam da ove jeseni isprobaš miso juhu za doručak i osjetiš njezin blagotvoran učinak na želudac, probavni sustav i tvoju jutarnju razinu energije! 

Lijepo te pozdravljam, budi dobro!


Food, Body & Soul

Anja Grubiša, Health & Weight Loss Coach

Online programima uravnotežene prehrane i body & mind vježbama Anja Grubiša pomaže ženama u najboljim godinama da izgube višak kilograma i održavaju zdravu tjelesnu težinu bez suludih dijeta i skupocjenih dodataka prehrani.

Saznaj više:  foodbodysoul_anja


Foto uz članak Vitaliy Haiduk 

Ilustracija recepta Anja Grubiša