Preuzmi besplatan priručnik “Do-In vodič za početnice”

Anja Grubiša, Food, Body & Soul savjetovANJA

Znam da znaš koliko je svakodnevno kretanje važno. Bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti uvijek je bolja od nikakve, no isto tako znam koliko za današnju (pre)zaposlenu ženu može biti izazovno uvrstiti u svoj raspored barem onih 30 minuta neke vrste razgibavanja dnevno. Jer su svi drugi i sve drugo (ljudi, djeca, obaveze, zadaci…) uvijek veći prioritet od nas samih.

Pišem to iz osobnog iskustva, naravno. Tako da znam. Teško je i nema se vremena. Točnije, vrijeme tako brzo projuri da se ni ne okreneš, a već je petak i sve ono što si početkom tjedna sebi obećala opet je negdje izmaklo, procurilo kroz prste kao pijesak.

Kako tome doskočiti?

Podijelit ću s tobom svoje osobno iskustvo, u nadi da te motivirati i podržati i tebe.

Moje ključne riječi bile su PLANIRANJE i ONLINE.

Prvo, shvatila sam da moram planirati i u svoj raspored na Google kalendaru jednostavno ubaciti aktivnosti kao što su hodanje, vježbe snage, Do-In i/ili Tai-Chi i slično. Baš kao što dodajem bilo koju drugu obavezu i podsjetnik. Dan, sat i opcija ponavljanja uključena na tjednoj bazi!

Za mene je to bio jedini način da od onog trebala bih ili hoću na kraju tjedna mogu reći: JESAM, ovog tjedna sam odradila 2 puta Do-In, 2 puta Tai-Chi, 2 puta vježbe snage s utezima.

To je naravno samo primjer, nešto što se uklapa u moj život i moje sklonosti. Ključno je odabrati tjelesnu aktivnost koja ti je zanimljiva, koja te privlači i zabavlja. Barem u nekoj mjeri 😉

Pa čak i uz aktivnosti koje sam “skrojila” i probrala po svojoj mjeri i pomno ih planiram iz tjedna u tjedan, dogodi mi se da nisam uvijek 100 % po planu, ali sam najčešće negdje na 80 % i to mi je sasvim O.K. Daje mi više nego dobar osjećaj zadovoljstva i ispunjenja, a da ne govorimo o dobrom osjećaju u tijelu!

Drugo, meni se, u moj način života, odlično uklopilo vježbanje putem različitih online programa. Bilo je tu kombinacija plesnih & fitness aktivnosti pa sve do programa vježbi snage – da, u svojoj 56 godini sam prvi put počela ozbiljnije vježbati s utezima & elastičnim trakama za vježbanje, a sve zahvaljujući trenericama koje su me motivirale u online grupama!

​Uglavnom, kad sam pobrojala svoje razloge ZA i PROTIV online vježbanja, evo kako je to izgledalo:

Mojih 5 RAZLOGA “ZA”:

​- praktično​ je i ne moram van iz kuće po ružnom vremenu
​- ne trošim vrijeme i novac na prijevoz/parking
​- ne moram se posebno pripremati niti oblačiti, sve je spremno za 5 min
​- mogu pratiti vježbe prema rasporedu grupe uz prijenos uživo ili mogu vježbati uz snimku programa, kad god meni odgovara – prilagoditi RASPORED sebi
​- nitko me ne vidi dok vježbam – ne moram se “bojati” kritičnog oka drugih ako nisam sigurna u sebe i način na koji izvodim vježbe.

Nasuprot tome, pronašla sam samo  1 “protiv”:
​- nema osobnog kontakta i nitko ne vidi kako izvodim vježbe – točno, ovo je činjenica koja može biti i prednost i nedostatak.

Kod mene je prevagnula prednost jer sam znala da u bilo kojem trenutku, u online grupi programa u kojem sudjelujem mogu dobiti osobnu podršku voditeljice programa, ako mi zatreba.

Tako sam i sama odlučila svoje dugogodišnje iskustvo shiatsu praktičarke i voditeljice Do-In vježbanja s fizičkim grupama žena, pretočiti u online program za žene: VJEŽBANJE OD DOMA. Program se bazira na holističkom sustavu Do-In vježbi za dušu i​ tijelo.

DO-IN je drevni sustav vježbi porijeklom s Dalekog istoka, namijenjen pokretanju energije u tijelu te sveopćem tjelesnom i duševnom dobrostanju. Uključuje vježbe istresanja stresa i aktiviranja energije lupkanjem, trljanjem, samomasažom i dodirivanjem osnovnih akupresurnih točaka, vježbe za pokretljivost zglobova i jačanje leđa, vježbe istezanja meridijana, vježbe disanja i centriranja, meditacije.
Vježbe su jednostavne, izvode se s punom pažnjom i uvijek poštujući osobne granice.
Učinkovite su za rasterećivanje od svakodnevnog stresa, donose dobro raspoloženje, osjećaj lakoće, protoka i prisutnosti u tijelu, a redovitim vježbanjem ublažavaju se lakše kronične tegobe poput glavobolja, bolova u vratu i leđima i sl.

U nazivu Do-In  (čita se: do in):

DO se odnosi na otvaranje puteva i omogućavanje protoka energije određenim tokovima u tijelu;

IN označava kretnje i istezanja kojima se postiže navedeno.

Do-In vježbe nazivaju se još i vježbe za tjelesni i duhovni razvoj  te su namijenjene svima koji u današnjim stresnim uvjetima života nastoje postići što bolju uravnoteženost, unutarnji mir i sklad.

Preuzmi BESPLATAN  priručnik: Do-In vodič za početnice​ koji je sastavni dio mog ​online  programa Vježbanje od doma za žene.

​LINK ZA PREUZIMANJE: Priručnik 

Food, Body & Soul
Anja Grubiša, Health & Weight Loss Coach

Online programima uravnotežene prehrane i body & mind vježbama Anja Grubiša pomaže ženama u najboljim godinama da izgube višak kilograma i održavaju zdravu tjelesnu težinu bez suludih dijeta i skupocjenih dodataka prehrani.

Saznaj više:  foodbodysoul_anja

Foto Jonaorle