Zašto kuhati žitarice u ekspres loncu?

Anja Grubiša, Food, Body & Soul savjetovANJA

Otkad sam prije 25 godina prvi put naučila da se žitarice kao što su riža, ječam pa i proso kuhaju u ekspres loncu, smeđu rižu okruglog zrna kuham isključivo na taj način.

Super je što se može skuhati veća količina odjednom i tako “suha” , bez dodataka, čuvati nekoliko dana u frižideru.

Može se koristiti za jutarnju kašu, kao prilog glavnom jelu, u rižotu, juhama ili sarmi!

Zašto žitarica jeseni?

Smeđa (integralna) riža okruglog zrna se, prema učenju o hrani kao energiji, smatra jednom od najuravnoteženijih žitarica u smislu njezine građe i sastava, odnosno s aspekta energetskog yin/yang učinka hrane na organizam i cijeli naš tijelo-um sustav.

Kao i ostali složeni ugljikohidrati iz cjelovitih namirnica, pozitivno djeluje na stabilnu razinu šećera u krvi i drži našu energiju stabilnom kroz dan.

Njezino zrno nije ni previše sitno, niti previše krupno i kad je pravilno kuhana ima blago skupljajuće, umirujuće i centrirajuće djelovanje na organizam. Pomaže uspostavljanju normalne probave kod crijevnih viroza (skupljanje), ali isto tako pomaže ponovnom fokusiranju i jasnoći uma kod mentalne preopterećenosti i raspršenosti.

Upravo taj skupljajući učinak povezuje se s energijom Metala. A energija Metala je, u krugu 5 transformacija energije (5 elemenata), ujedno i energija jeseni.

To naravno ne znači da smeđu rižu jedemo samo u jesen ili da u jesen jedemo samo smeđu rižu! 😀

Jedemo ju u svim godišnjim dobima, kao jednu od namirnica, u sklopu raznolike, cjelovite i uravnotežene prehrane. No ako želimo više pažnje posvetiti usklađivanju svoje prehrane s promjenom godišnjih doba (promjenom energije u prirodi) onda ćemo upravo u jesen češće nego u ostalim godišnjim dobima pripremati smeđu rižu. To ne znači u većim količinama, nego češće – učestalije.

POGLEDAJ MOJ KRATKI VIDEO RECEPT

Načini kuhanja također utječu na energiju hrane.

Dugotrajno, mirno kuhanje bez miješanja, na laganoj vatri, u zatvorenim – staloženim uvjetima (pod pritiskom).

Što osjećaš kad čitaš ovaj opis?

Tako je, upravo je to slika energije hrane koju želimo postići kuhanjem žitarica u ekspres loncu. Djelovanje koje je duboko, centrirajuće, osnažujuće, umirujuće.

Dovršavanje i začinjavanje jela s rižom može se raditi na različite načine, a pravilnom kombiniranjem s ostalim elementima obroka gradi se jelo koje je uravnoteženo na svim razinama.

RECEPT

Savršeno kuhana riža u ekspres loncu

1 šalica smeđe riže

1,5 šalica vode

1 prstohvat soli.

Rižu oprati i staviti u ekspres lonac. Lagano doliti vodu.

Staviti na vatru i kad zakuha dodati prstohvat soli. Zatvoriti poklopac ekspres lonca i pustiti da se razvije pritisak.

Smanjiti vatru na minimum i kuhati 40-45 minuta.

Ugasiti vatru i pustiti u zatvorenom loncu dok ne padne pritisak.

Otvoriti lonac, promiješati. Riža je kuhana, svako zrno odvojeno.

Možeš ju koristiti odmah kao prilog jelu ili za jutarnju kašu, u rižotu, juhama ili sarmi!

Višak kuhane riže prebaci u staklenu ili keramičku posudu s poklopcem pa kad se ohladi spremi u frižider i čuvaj do tjedan dana.

Po mojem iskustvu, kuhana žitarica koja te čeka spremna u frižideru može biti pravi “spas” u slaganju obroka kad u toku tjedna nemaš puno vremena za kuhanje i pripremu!


Food, Body & Soul
Anja Grubiša, Health & Weight Loss Coach

Online programima uravnotežene prehrane i body & mind vježbama Anja Grubiša pomaže ženama u najboljim godinama da izgube višak kilograma i održavaju zdravu tjelesnu težinu bez suludih dijeta i skupocjenih dodataka prehrani.

Photo by MART PRODUCTION


Saznaj više:  foodbodysoul_anja