Prilagode prehranu dolasku proljeća
Piše Barbara Arbanas, Bazi konzultantica
Kineski kalendar godinu dijeli na 24 sezonske točke i vjeruje se da promjene godišnjeg doba, vremena i okoliša mogu utjecati na zdravlje našeg tijela. Kineska medicina stoga potiče ljude da u skladu s tim prilagode prehranu i način jedenja kako bi se spriječile bolesti i promicalo dobro zdravlje i život u skladu s okolišem.
Proljeće je doba kada iz svježine zime (Yin dio godine) prelazimo u toplo svjetlo (prema Yang dijelu).
Dolazak proljeća je prva sezonska točka koja ove godine traje od 3. do 17. veljače. Kao što i sam naziv govori, početak proljeća podiže zavjesu zime i otvara prolaz u proljeće.
Nakon toga sve postaje zeleno i puno snage, a mi jasno vidimo da se dan produljuje i vrijeme postaje toplije.
Proljetna sezona povezana je s elementom Drva i s jetrom kao organom koji je odgovoran za održavanje glatkog protoka chi energije i krvi, a pomaže i da naše emocije teku glatko.
Kada je jetrena chi neuravnotežena, to dovodi do emocionalnih problema kao što su promjene raspoloženja, ljutnja, loše raspoloženje, stres i frustracija.
Ostali fizički simptomi su: ukočenost vrata i ramena, glavobolja, zamagljen vid, svrbež/suhe oči, problem s tetivama, itd.
Zadržavanje ljutnje i srodnih emocija u tijelu može dovesti do stagnacije jetre, a zatim se pretvoriti u hiperaktivnost jetrene yang energije i uzrokovati visoki krvni tlak.
Kako podržati chi jetre? U tu svrhu možemo jesti više “zelene” hrane jer zelene i svježe mlade biljke mogu poboljšati cjelokupnu funkciju jetre i pomoći u kretanju chi energije. Uz to, kisela hrana i pića kao što su limun i ocat mogu stimulirati chi jetre.
Odlazak na spavanje prije 23 sata i rano buđenje uz vježbanje na otvorenom i udisanje svježeg zraka također će potaknuti kretanje jetrenog qija.
Facebook: Barbara Bazi
foto by Anton Atanasov