Dunja Gulin besplatno će poučiti riječke ugostitelje kako pripremiti vege jela

Udruženje obrtnika Rijeka organizira zanimljivu besplatnu radionicu „Vegetarijanska i veganska jela u vašoj kuhinji“.

Radionica će biti održana u srijedu, 22. studenoga od 11 do 14,30 sati u prostorijama Edukacijskog centra Udruženja obrtnika Rijeka, Vukovarska 21. Voditeljica Dunja Gulin, autorica je popularnih kuharica i učiteljica kuhanja s dugogodišnjim iskustvom, a polaznicima će pokazati kako s namirnicama koje su im već dostupne u kuhinji i bez znatnog dodatnog troška, pripremiti ukusne zdrave obroke s kojima će i oni i gosti biti zadovoljni.

Prijave dostavite putem maila na uo.rijeka@hok.hr do 20. studenoga.

Domaći, a pogotovo strani gosti, sve češće traže jela bez namirnica životinjskog porijekla ili pšenice, što zbog trendova u prehrani, a što zbog prisutnih alergija na mliječne proizvode, jaja i gluten.

Iz tog je razloga u jelovnicima danas nužno imati nekoliko jednostavnih, ali ukusnih jela koja se takvim gostima mogu ponuditi.

  • Moja ljubav prema hrani i kuhanju postoji oduvijek. S vremenom, sve ostalo čime sam se bavila istisnula je u drugi plan. Hrana i sve vezano za hranu moralo je postati ono što radim svakodnevno, nešto o čemu razmišljam neprestano.

Imam sreću raditi ono što volim najviše na svijetu – raditi s hranom. Pisati o hrani, nabavljati hranu, uzgajati hranu, kupovati, pripremati i posluživati hranu te hraniti ljude oko sebe najkvalitetnijim namirnicama, pripremljenima s ljubavlju i pažnjom. Hraneći druge, hranim svoju dušu. To je moj pristup hrani.

Moja prva kuharska edukacija odvijala se u Istri, u starinskim kuhinjama moje none i babe, mame i tate, teta, susjeda i obiteljskih prijatelja.

Sezonski pohodi na gljive, šipak, divlji radič, kestene, koromač, šparoge, školjke – sve je to za mene bila čudesna i neprocjenjiva škola kuhanja.

Život u Londonu i veća izloženost zapadnjačkoj industrijskoj prehrani bio je povod da se okrenem zdravim i prirodnim namirnicama.

Zagrebački studentski život bio je povod da zađem još dublje u područje zdrave i prirodne prehrane.

Godine 2004. završavam Školu prirodne kuhinje u ustanovi Makronova i počinjem se intenzivno baviti osmišljavanjem i vođenjem seminara i radionica kuhanja, a kreću i moja iskustva rada kao glavnog chefa za veće grupe na raznim programima u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađujem sa stranim chefovima i autorima kuharica, asistiram u velikim kuhinjama, vodim radionice kuhanja na One World Summer Festivalu u Engleskoj.

Putujem i učim o novim trendovima u prehrani i usavršavam znanja o svim granama zdrave prehrane: mediteranske, vegetarijanske, veganske, makrobiotičke i sirove prehrane te u svom svakodnevnom radu kombiniram različite stilove pripreme namirnica.

Moja prva kuharica na hrvatskom jeziku Doručak objavljena je 2009. godine . U Americi 2010. godine pohađam dvije velike konferencije o najnovijim saznanjima u zdravoj prehrani 46. Nobel Conference ‘Making Food Good’  i Healthy Foods Summit ‘Food For Thought’.

Godinu kasnije pokrećem dugo osmišljavani i priželjkivani projekt Rentaj Chefa koji omogućava svima da u udobnosti svoga doma jedu kvalitetne obroke, da obitelji i prijateljima ponude svježe pripremljena zdrava & slasna, slatka & slana jela ili pak, da u svojoj kuhinji nauče jednostavne ili kompliciranije tehnike pripreme zdravih, cjelovitih i ukusnih jela uz moje upute i vodstvo, o sebi kaže Dunja Gulin.

Objavljene su joj još kuharice Raw Food Kitchen, The Vegan Baker, The Vegan Pantry (nominirana za nagradu Guild of Food Writers 2015 Award u kategoriji Miriam Polunin Award for healthy Eating), Fermented Foods for Vitality & Health, Vege-burgeri, Falafel forever, Detoks program od A do Ž. Još je nekoliko kuharica u različitim fazama nastajanja i čekaju svoj trenutak. Uglavnom, neprestano se nešto ‘kuha’!