“SVE SE DA NAUČITI, A NOVAC NAM SVIMA TREBA” Koliko bi ispitanika prihvatilo posao izvan struke?

Današnji stil života povezan s konceptom cjeloživotnog učenja utječe na češće mijenjanje posla, pa čak i kad nije riječ o poslu u struci. Bi li građani prihvatili posao izvan struke ako su financijski uvjeti bolji ili se drže posla u struci, istražio je EduCentar na više od 820 ispitanika.

Čak 69 % ispitanika radije bi prihvatilo bolje plaćen posao izvan struke, a svoje su odgovore potkrijepili komentarima:

„Kada odabiremo struku, bilo pri upisu u srednju školu ili na fakultet, premladi smo da bi znali što želimo raditi u životu. Rijetki su oni koji s nepunih 18 godina pronađu zanimanje za cijeli život. Možda tijekom faksa shvatimo da želimo raditi nešto izvan struke. Ako je dobro plaćeno, zašto ne? Ionako danas ljudi češće mijenjaju zanimanja i rade na nekoliko različitih pozicija tijekom radnog vijeka“, ističe jedna ispitanica, dok se drugi nadovezuju ističući da je posao izvan struke sasvim u redu “ako radimo ono što volimo”.

S obzirom na stanje ekonomije i gospodarstva u Hrvatskoj, mnogi se komentari odnose upravo na novac pa tako ispitanici komentiraju kako se “sve da naučiti, a novac nam svima treba” i da “veća plaća znači i veće mogućnosti”. Osim toga, neki navode i kako je “bitno zaraditi i moći živjeti od rada, a ne biti ponosan na posao u struci i živjeti s roditeljima jer drukčije ne možeš.”

Da novac ipak nije glavni pokretač smatra nekolicina ispitanika: “Nova saznanja i iskustva su uvijek dobro došla, a bolje plaćen posao je samo bonus.“

Tek 31 % ispitanika bi uvijek odabralo struku, a ovi ispitanici navode da “nema smisla raditi nešto drugo ako te posao u struci ispunjava.”

Mnogi ispitanici vjeruju da se, bez obzira na trenutno stanje, trud i rad isplate: “Nije uvijek sve u novcima. Ako nešto volim raditi, napredovat ću kad-tad i postoji šansa da na sadašnjem poslu zaradim više.“

Na sličan način razmišljaju i drugi pa zaključuju da će se “dokazati u struci i zaslužiti povišicu.”

U konačnici, “bitno je raditi posao koji volite, bez obzira na financijske uvjete”, tvrde ispitanici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.