Zavirili smo u Muzej neuspjeha: Tko je sve griješio prije no što je uspio

Jeste li znali da je zubna pasta Colgate svojevremeno na tržište izbacila liniju prehrambenih proizvoda?

S obzirom na marketinški neuspjeh tog pothvata, vrlo je lako moguće da vam je ovo prva vijest o toj neobičnoj kombinaciji. U vrijeme kada se više pažnje posvećuje kvalitetno uređenim slikama na Instagramu, nego stvarnom životu, mnogi se često osjećaju manje vrijednima i neuspješnima. Sve nas ponekad zavedu naizgled savršeni životi zvijezda društvenih mreža, ali Švedska nam je ponudila protuotrov i za to.

Muzej neuspjeha u potpunosti je posvećen poslovnim i inim neuspjesima, a ondje možete vidjeti brojne slavne, ali nažalost propale projekte. Jedan od tih projekata su i Googleove naočale, tzv. Google Glass, koji je doživio priličan poslovni neuspjeh, kao i Bicove kemijske olovke dizajnirane posebno za žene. Na ovaj se proizvod svjetska javnost posebno okomila postavljajući pitanje: što zapravo čini razliku između „muških“ i „ženskih“ kemijskih olovaka? Nikako laskavu titulu dijela kolekcije Muzeja neuspjeha nosi i američka tvrtka Blockbuster koja se bavila proizvodnjom i distribucijom filmova, najprije na VHS kasetama, a potom i na DVD-ima. Nažalost, Blockbuster je pregazilo vrijeme, a na scenu su stupili neki novi klinci, poput Netflixa.

Osnivač muzeja, dr. Samuel West, nada se da će ovakav tip muzeja pokazati kako i „veliki“ ponekad posrnu te da se neuspjeha ne trebamo sramiti, već iz njega učiti.

Švedski Muzej neuspjeha inspiriran je iznimno popularnim Muzejom prekinutih veza koji je zapravo hrvatski projekt, a poput virusa proširio se svjetskom umjetničkom scenom. Ovakvi i slični muzeji dio su nove generacije i drukčijeg viđenja umjetnosti, a dosad su se pokazali vrlo zanimljivima publici.

Posebno je zanimljivo što i vi možete pridonijeti kolekciji Muzeja neuspjeha. Svoju ideju ili vlastiti primjer neuspjeha možete poslati na info@museumoffailure.se, ili koristeći se #MuseumofFailure @MuseumofFailure, a ako vašu ideju i ne odaberu kao svoju sljedeću umjetničku instalaciju, ima li veće životne ironije od toga da vas odbije upravo Muzej neuspjeha? 

Ako putujete provjerite je li možda upravo tada izložba postavljena u tom gradu, a zainteresirani se također mogu dogovoriti za gostovanja. Nakon Amerike i Ujedinjenih Arapskih Emirata u travnju će izložba ponovno biti otvorena u Dunkers Kulturhusu u Helsingborgu.

...