Sirevi Špin oduševili žiri na World Cheese Awards u Londonu

Istarski sirevi Špin osvojili su zlato, srebro i broncu na prestižnom natjecanju World Cheese Awards 2017. koje se odvijalo u sklopu sajma Taste of London, u konkurenciji 3.000 uzoraka sira iz 35 zemalja svijeta.

U kategoriji specijalnih sireva istarski miješani sir u orahovom lišću osvojio je zlato, srebro u kategoriji specijalnih sireva od mlijeka više od jedne životinje osvojio je istarski miješani sir, dok je srebro u kategoriji tvrdih sireva s dodatkom slatkih aditiva osvojio istarski sir s muškatom ruža. Bronca je pripala Gran Istrianu u kategoriji ekstra tvrdih sireva.

World Cheese Awards najveće je svjetsko natjecanje koje više od 20 godina okuplja brojne proizvođače iz mliječne industrije iz cijelog svijeta, a u ocjenjivanju proizvoda sudjeluje više od 250 sudaca. Prestižne nagrade za istarske sireve Špin rezultat su kontinuiranih ulaganja u unaprijeđenje proizvodnih procesa i kvalitete proizvoda
sirane.

Upoznajmo pobjednike:

Istarski miješani sir u orahovom lišću – tvrdi punomasni sir od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka proizvodi se po tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje metodom prešanja. Tehnološku zrelost postiže nakon 60 dana te se tada omata orahovim lišćem prethodno maceriranim u likeru od oraha. Miris sira je karakterističan za sireve iz miješanog mlijeka s izraženom notom mirisa po orahu, okus je pun s karakteristikama ovčjeg i kravljeg mlijeka, pomalo slatkast zbog odležavanja u likeru od oraha, ali sa specifičnom notom blage i poželjne gorčine izazvane prisutnošću orahovog lišća. Sir se može degustirati kao samostalna delicija, uz aperitiv ili kao desert uz čašu desertnog vina.

Istarski miješani sir – miješani tvrdi punomasni sir proizvodi se od kravljeg mlijeka uz dodatak do 30 % ovčjeg mlijeka. Skladni spoj ove dvije različite lepeze aroma idealan je za one koji ne vole previše intenzivne ovčje sireve, a ipak vole sir s karakterom, nešto oštrijeg okusa od običnog kravljeg. U njemu se osjećaju blage note ovčjeg mlijeka, ali i „putrasta“ aroma kravljeg mlijeka. Ugodne kiseline i slankasta mineralnost glavna su mu značajka. Nešto je prhkije strukture od kravljeg, ali ipak dovoljno elastičan i podatan za rezanje.

Gran Istriano – tvrdi punomasni sir za rezanje koji starenjem postaje ekstra tvrdi sir za ribanje, a radi se od pasteriziranog punomasnog kravljeg mlijeka. Prosječna težina koluta iznosi čak 11 kilograma, a njegovo zrenje traje između 12 i 14 mjeseci. Gran Istriano nije proizveden metodom prešanja, nego metodom samoprešanja pod vlastitom težinom. Iz tog razloga, bez obzira na starost, zadržava putrastu strukturu i topivost u ustima te mu se slatkoća starenjem intenzivira. Ovaj se sir može degustirati kao samostalna delicija ili kao poticaj za druženje uz čašu vina.

Istarski sir s muškatom ruža – tvrdi punomasni sir koji se proizvodi se po tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje metodom prešanja. Tehnološku zrelost postiže nakon 60 dana. Nakon perioda od 60 dana zrenja, dodatno dozrijeva u vinu muškata ruže. Karakterističan okus sira obogaćen je slatkim notama muškata ruže. Blagi mliječni miris profinjen je dodatnom noto mirisa po ruži. Sir je zbog dozrijevanja u muškatu punog, tijesto je žute boje dok je kora poprimila izrazito tamno roza notu koju joj je dalo vino u kojem je sir sazrio. Ovaj se sir može degustirati kao samostalna delicija, odnosno kao specijalni desert uz istoimeno vino.

...