Učili bi klingonski? Može i to besplatno. Evo kako se još možete zabaviti

Najbolje stvari na svijetu su besplatne. Ili debljaju. No, uglavnom su besplatne.

Pogotovo ako provodimo mnogo vremena na internetu. Internet je postao toliko široko polje da ponekad ne znamo što ćemo sa svim tim mogućnostima. Stoga smo za vas izdvojili šest besplatnih ideja kojima ćete držati dosadu pod kontrolom te se zabaviti i/ili opustiti.

  1. Programiranje

IT područje danas je jedno od najprofitabilnijih područja općenito, a naučiti osnove programiranja možete besplatno na brojnim internetskim stranicama. Pritom valja izdvojiti Code Academy, stranicu koja nudi interaktivne lekcije pomoću kojih možete naučiti štošta o mnogim kompjutorskim jezicima. Lekcije možete potražiti i na Courseri koja je poznata po brojnim tečajevima koje besplatno drže profesori s renomiranih svjetskih sveučilišta. Zdravo svijete, doviđenja dosadi!

  1. Čitanje

Čitanje je oduvijek bila jedna od najdražih ljudskih razbibriga, no što kada su nam knjige preskupe, knjižnica ne radi, a vama se baš nešto čita? Imate sreće jer Gutenberg je online riznica knjiga. Ljubitelji klasika su pronašli svoju najdražu stranicu jer ondje ćete potpuno legalno i besplatno naći knjige kojima su istekla autorska prava. Dakako, jedini problem je u tome što su knjige koje nam Gutenberg nudi sve odreda na svjetskim jezicima, mahom na engleskom. Ako smatrate da bi čitanje na engleskom bio prevelik zalogaj za vas, i za to imamo rješenje. Stranica eLektire nudi prilično velik izbor knjiga na hrvatskome jeziku, od hrvatskih autora do prijevoda. Jedino što trebate jest registrirati se i samo vam je nebo granica (ili autorska prava).

  1. Učenje stranih jezika

Ako uživate u jezicima, imamo mnoštvo prijedloga za vas. Duolingo je jedan od najpoznatijih i najboljih servisa za učenje stranih jezika. U ovome trenutku nemaju hrvatski jezik kao polazni, no uz zadovoljavajuće znanje engleskog jezika možete učiti brojne svjetske jezike te čak i klingonski! Duolingo je dostupan u dvama verzijama: desktop, za korištenje na računalu te kao aplikacija koju možete uvijek imati pri ruci na svom mobitelu. Osim njega, valja izdvojiti i Memrise te već spomenutu Courseru, a svaka će vam od ovih aplikacija pružiti drukčije iskustvo učenja jezika.

  1. Online tečajevi

Coursera, dakako, nije jedina stranica koja nudi besplatne online tečajeve. EdX je, poput Coursere, povezan s najprestižnijim svjetskim sveučilištima te također nudi besplatna predavanja, no za certifikate iz određenih područja ipak ćete morati platiti. Osim toga, Khan Academy započeo je kao YouTube projekt, a danas je jedna od najpopularnijih stranica za učenje. Teme na ovim stranicama variraju od danas popularnog STEM područja, preko umjetnosti i humanističkih znanosti, pa sve do ekonomije i menadžmenta.

  1. Praćenje troškova

Čini li vam se ponekad da vam novac jednostavno curi kroz ruke? Imate li osjećaj da ga bacate u vjetar? Jednostavno nikad nemate novaca, a ne znate gdje je nestao? Možda imamo rješenje za vas! Nudimo vam način na koji lakše možete kontrolirati troškove te pratiti svoje financijsko stanje iz mjeseca u mjesec. Uz Mint možete besplatno uzeti konce u svoje ruke i zauzdati neposlušni novac koji naprosto bježi iz vašeg novčanika.

  1. Opuštanje

Ponekad je jednostavno potrebno sjesti u naslonjač i uživati u ugodnom ambijentu. Stranica Rainy Mood ovdje je kako bi vam priuštila taj osjećaj. Zamislite: sjedite u ugodno osvjetljenoj prostoriji, umotani ste u mekanu deku, šalica mirisnog čaja je ispred vas, a vani rominja kiša. Samo što ne rominja, već je to ugođaj koji za vas stvara Rainy Mood. S druge strane, posebnu atmosferu i prostor koji je samo vaš nudi vam The Quiet Place Project. Pronađite mjesto za sebe i odmaknite se od vreve, ubrzanog načina života i posla. Ponekad je tišina sve što čovjeku treba.