Kad si u Italiji naruči kavu kao Talijan… E, ali nije to baš tako lako

Govoriti o pijenju kave u Italiji, a ne spomenuti napuljsku “tazzulella ‘e café”, nemoguće je.

Intenzivan, taman, kratak, to su značajke zbog kojih je napuljski espresso postao “svjetski ambasador talijanske kvalitete i stila”.

Milanski “marocchino” u Torinu se zove “bicerin”, a u Pugliji postaje “espressino”.

Ako želite espresso u kafiću u Trstu, morate naručiti “nero”, ali ako želite espresso u maloj čaši, morate tražiti “nero in B”. “Capo” je macchiato (espresso s malo zapjenjenog mlijeka) koji postaje “capo in B” ako ga zatražite u maloj čaši. Cappuccino to valjda svi znamo, dok je “caffellatte” naziv za bijelu kavu.

U današnje vrijeme, autentična talijanska kava je espresso, a sinonim za espresso je Lavazza, talijanska obiteljska pržionica osnovana 1895. godine u Torinu. “Espresso” znači “spravljen po narudžbi”, skuhan brzo, što je tipično za ovu koncentriranu kavu.