ČETIRI “O” ZAPOVIJEDI Kako pravilno postupati s hranom

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu kreću s medijskom kampanjom kojoj je cilj informirati građane o pravilnom postupanju s hranom, kako bi se što bolje zaštitili od bolesti porijeklom iz hrane.

Radi se o TV oglasu pod nazivom „4 O“ koji će se tijekom ljeta emitirati na Hrvatskoj radio televiziji te na jednostavan i pristupačan način ukazati na najčešće pogreške prilikom pripreme i rukovanja s hranom te savjetovati potrošače kako ih izbjeći.

Najčešće greške prilikom pripreme hrane su nenamjerni doticaji termički obrađene hrane sa sirovom hranom, takozvana križna kontaminacija, zatim nedovoljno posvećivanje pažnje pravilima higijene i nepostizanje potrebne temperature u svim fazama čuvanja i pripreme hrane.

– U Hrvatskoj je tijekom 2016. godine prijavljeno više od 23.000 slučajeva oboljenja uzrokovanih nepravilnim rukovanjem hranom, a iako se često čini da opasnost dolazi izvana, kućanstva su najčešće mjesto izlaganja patogenom mikroorganizmu. Stoga smo shvatili da potrošače moramo pokušati potaknuti da doma promjene krivo stečene navike pri rukovanju s hranom, navodi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te zaključuje:

– Mi, kao nadležna tijela, moramo napraviti sve što je u našoj moći da zaštitimo građane provedbom kontrola i sustavom brzog uzbunjivanja, ali naša zadaća tu nikako ne prestaje – građani trebaju znati kako pravilno postupati s hranom.

– Izgled, miris i okus hrane mogu biti pokazatelji je li hrana koju konzumiramo sigurna ili nije. Međutim, hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju jer, ako nije pravilno čuvana i obrađena, može biti štetna za zdravlje. To je posebno izraženo sada, tijekom ljeta, kada je hrana zbog visokih temperatura podložnija kvarenju, upozorava Andrea Gross-Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu.

„4 O“ se sastoji od četiri pravila:

1. Operi.

Održavajte čistoću ruku, radnih površina, kuhinjskog pribora.
Perite ruke sapunom i toplom vodom prije kontakta s hranom i često tijekom pripreme hrane, pogotovo nakon rukovanja sa sirovim mesom te neopranim voćem i povrćem.
Perite i održavajte higijenu svih površina, pribora i posuđa kojim se koristite prilikom pripreme hrane.
Temeljito perite voće i povrće, posebno ako se jede sirovo.
Zašto? Iako većina mikroorganizama ne uzrokuje bolesti, opasni mikroorganizmi se često mogu naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima. Ovi mikroorganizmi mogu se naći na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, posebno na daskama za rezanje namirnica i mogu se prenijeti na hranu čak i najmanjim dodirom te uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Uz mikroorganizme, ostaci pesticida su samo neke od opasnosti koje se mogu u velikoj mjeri otkloniti temeljitim pranjem voća i povrća.

2. Odvoji.

Odvojite sirovu od termički obrađene hrane, također sirovo meso od hrane koja se neće termički obrađivati.
Odvojite sirovo meso, perad, ribu i plodove mora od ostale hrane.
Upotrebljavajte posebne daske i pribor za rezanje sirovog mesa i povrća te sirove i termički obrađene hrane.
Čuvajte hranu zatvorenu u posebnim posudama kako bi izbjegli međusobni dodir sirove i termički obrađene hrane.
Zašto? Sirova hrana, a posebno meso peradi, riba i morski plodovi, mogu sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na druge namirnice tijekom pripreme i čuvanja hrane. Ti mikroorganizmi će se termičkom obradom mesa uništiti, ali preko daski i pribora za rezanje kontaminirat će drugu hranu koja se termički ne obrađuje, kao što je primjerice povrće.

3. Obradi.

Hranu uvijek temeljito termički obradite.
Hranu temeljito skuhajte ili ispecite, a posebno meso peradi, jaja te ribu i morske plodove.
Ostatke juha, variva, gulaša i sličnih jela podgrijavajte dok ne proključaju, kako bi postigli dovoljno visoku temperaturu.
Zašto? Temeljito kuhanje i pečenje uništava gotovo sve opasne mikroorganizme. Istraživanja su pokazala da termička obrada namirnica pri 70 stupnjeva Celzija može pomoći da hrana bude sigurna za konzumaciju. Posebna pažnja potrebna je kod pojedinih namirnica poput mljevenog mesa, kosanog i rolanog pečenja, velikih komada mesa i cijele peradi.

4. Ohladi.

Čuvajte hranu na sigurnim temperaturama.
Ne ostavljajte kuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi dulje od 2 sata.
Nakon konzumiranja spremite u hladnjak svu termički obrađenu i lako pokvarljivu hranu (na temperaturi ispod 2-8 °C).
Ne pohranjujte hranu predugo, čak ni u hladnjaku. Ostatke hrane konzumirajte u roku od dva dana.
Ne odmrzavajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi.
Zašto? Mikroorganizmi se mogu brzo umnožavati ako se hrana drži na sobnoj temperaturi. Držanjem hrane na temperaturi ispod 5 stupnjeva ili iznad 60 Celzija, usporava se ili zaustavlja rast mikroorganizama. Neki opasni mikroorganizmi mogu se razvijati i na temperaturi ispod 5 °C.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.