Hvaljena dramska serija o kraljici Viktoriji od nedjelje na HTV-u

Ostvarivši najveću gledanost u Ujedinjenome Kraljevstvu kao nova dramska serija 2016. godine i s već naručenom drugom sezonom, serija Viktorija autorice, scenaristice i hvaljene spisateljice romana Daisy Goodwin, na posve nov način prati život jedne od najvećih vladarica u povijesti.

Bogata i nošena likovima, koji sežu od visokih krugova kraljevskoga dvora do služinčadi, to je priča o strastvenim ljubavnim vezama, borbama za moć i neuzvraćenoj ljubavi, a u središtu joj je kraljica – snažna, kompleksna i svojeglava žena koja nekako mora postati dugovječnom ikonom. Osam nastavaka serije Viktorija prikazivat će se nedjeljom na Drugome programu Hrvatske televizije s početkom u 20.05, a prvi je nastavak na rasporedu 10. prosinca.

Kvalitetom na razini filmske produkcije te ansamblom mahom nagrađivanih glumaca serija Viktorija na temelju stvarnih događaja i kraljičinih vlastitih iscrpnih dnevničkih zapisa oslikava živopisan portret njezine preobrazbe od nagle osamnaestogodišnjakinje do ranih godina u ulozi supruge, majke i glave svjetskoga carstva.

Kad osamnaestogodišnja Viktorija postane kraljicom, odmah odbija pokušaje majčina ambicioznoga savjetnika Conroya da vlada preko nje. Umjesto toga svoje povjerenje iskazuje mudromu premijeru Melbourneu. Conroya se nastoji riješiti jednom zauvijek, ali njezin nepromišljeni pokušaj da istjera pravdu naposljetku uplete majčinu nedužnu dvorsku damu. Njezino ekscentrično ponašanje izlazi u javnost i samo joj Melbourne može dati snage da nastavi. Zbog svoje ovisnosti o njemu Viktorija ostaje shrvana nakon što je on prisiljen dati ostavku, pa smišlja učinkovitu, ali riskantnu spletku kako ga vratiti kao premijera.

Iako skeptičan u vezi s njezinim lukavim planom, Melbourne ipak shvaća da je Viktorija bez njega podložna lukavštinama Conroya i prepredena strica Cumberlanda, pa se stoga vrati. Kad je Viktorija prisiljena razmotriti Leopoldova kandidata za brak, princa Alberta, napokon se suočava sa svojim osjećajima prema muškarcu kojega istinski voli, Melbourneu. Znajući da će joj biti bolje bez njega, Melbourne je sa žaljenjem odbije. Bez obzira na slomljeno srce kad Viktorija upozna Alberta, ne može zatomiti privlačnost koju osjeća unatoč prigovorima da je uobražen i dosadan. Melbourne naposljetku shvati da stoji na putu njihovoj ljubavi u cvatu, pa ljubomornoga Alberta uvjeri da Viktorija gaji osjećaje prema njemu.

Mladi se par zaručuje, ali parlament odbija Viktorijina nastojanja da Albertu osigura titulu, pa se oboje pribojavaju za zajedničku budućnost. Unatoč tomu, otklanjanju svoju zabrinutost i sklapaju brak. Iako su silno zaljubljeni, Albert se s mukom prilagođava novomu životu, a kad mu vojvoda od Sussexa uskrati prvenstvo na večeri, to samo pojača njegov osjećaj bezvrijednosti. Dok Viktorija uspješno uvjerava Sussexa da Albertu osigura prvenstvo, Albert ima vlastite zamisli kako steći poštovanje te održava nadahnut govor na skupu protiv ropstva kako bi dokazao koliko vrijedi.

Kad ostane u drugome stanju, Alberta bi bez ikakve zadrške imenovala regentom, ali muči je Albertova želja za više utjecaja u sadašnjosti. Tijekom putovanja na sjever pritajena se napetost pretvara u pravu borbu za moć koja naposljetku rezultira dubljim razumijevanjem potreba svakoga od njih, no pokušaj atentata na Viktoriju ponovno na površinu izvlači njihove probleme. Dok oko kraljice kruže teorije zavjere, ona Albertu zamjeri njegov zaštitnički nastup te on naposljetku shvati da je sprečava u tome da svoju domovinu stavi na prvo mjesto.

Glavni su glumci u seriji Jenna Coleman, Rufus Sewell i Tom Hughes, scenaristica Daisy Goodwin, redatelji Sandra Goldbacher, Tom Vaughan i Oliver Blackburn, izvršni producenti Dan McCulloch, Damien Timmer i  Daisy Goodwin, producent Paul Frift, a urednica je Ranka Horvat.

Osim na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) novu televizijsku dramsku seriju Viktorija možete pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

...