Advent za vinoljupce, organizatori poručili: Svi su istinski hedonisti dobrodošli!

Iako se adventsko razdoblje uglavnom povezuje s mirisima i okusima kuhanog vina, istinski ljubitelji dobre kapljice ovoga će prosinca doći na svoje.

Prvi zagrebački Advent za vinoljupce na rasporedu je u petak, 15. prosinca s početkom u 19 sati, a održat će se u restoranu „Muzej“ u sklopu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Ova urbana vinska izložba okupit će dvadesetak vinara iz cijele Hrvatske, a ljubitelji vina moći će kušati oko stotinjak vinskih etiketa – od pjenušaca, preko autohtonih sorti, pa sve do kasnih berbi.

Ova vinska manifestacija predstavlja jednu sasvim novu dimenziju Adventa u Zagrebu, a organizatori iz udruge Vinoljupci poručuju kako su svi istinski hedonisti – koji u božićnoj čaroliji vole uživati na suhom i toplom – više nego dobrodošli.

Osim prilike za degustaciju brojnih vina po popularnim cijenama, svim vinoljupcima ovo je prilika da upoznaju vinare, saznaju više o izloženim vinskim etiketama te da uživaju u živoj svirci i slasnim gastro kreacijama restorana Muzej.

Udruga Vinoljupci aktivno djeluje od 2014. godine na promicanju vinske kulture i turizma. Do sada je organizirala ukupno šest open-air vinskih festivala, te brojna manja vinska događanja i susrete s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način. Da spomenuti koncept nailazi na izvrsne reakcije posjetitelja, pokazuje i činjenica da je festival „Winelovers’ Street“, održan u Kurelčevoj ulici početkom lipnja ove godine, posjetilo više od 2000 posjetitelja.

Udruga je nedavno osnovala Klub vinoljubaca u koji svakodnevno pristižu novi članovi.

„Nakon što smo u srpnju 2014. organizirali prvi open-air vinski festival, postalo nam je jasno kako smo pogodili pravu nišu“ – pojasnila je Irena Lučić, tajnica udruge i voditeljica Kluba. „Želja nam je bila napraviti manifestaciju lišenu formalizma, a koja ipak poštuje vinske standarde i potiče potrošače na edukaciju o vinu. Taj, kao i narednih sedam vinskih open-air festivala organizirali smo s ciljem da hrvatska vina i vinare približimo novoj, mladoj vinskoj publici. Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji – urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti. Klub vinoljubaca logičan je korak dalje u tom smjeru.“

Učlanjenjem u Klub vinoljubaca, članovi-prijatelji udruge prihvaćaju obavezu da svojim ponašanjem čuvaju ugled Udruge i promoviraju vinsku kulturu. Za uzvrat, članovima se nude brojni sadržaji, poput vinskih druženja, kušanja, organiziranih posjeta vinarijama i vinskim festivalima, edukacijskih radionica, vinskih plesnjaka, wine&hike izleta u prirodu, winetworking evenata i tako dalje. Godišnja članarina iznosi 80 kn.

...