Prosinac i siječanj na HTV-u u znaku čarobnjaštva i Harryja Pottera

Hrvatska radiotelevizija (HRT) krajem prosinca počinje s prikazivanjem ciklusa filmova o poznatome junaku romana književnice J. K. Rowling – Harryju Potteru.

Uoči početka prikazivanja toga ciklusa na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u subotu 23. prosinca u 21.55 na rasporedu je BBC-jev dokumentarni film Harry Potter: Povijest čarobnjaštva. Čarobno je to putovanje stvarnom prošlošću koja je nadahnula knjige o Harryju Potteru. Prije dvadeset godina prva je knjiga o Harryju Potteru začarala cjelokupan naraštaj čitatelja. Kako bi proslavila tu godišnjicu, Britanska knjižnica priređuje jednu od najčarobnijih izložaba koje je ikada postavila – Harry Potter: povijest čarobnjaštva. Gledatelji će moći razgledavati tu izvanrednu izložbu uz ekskluzivan pristup neprocjenjivoj zbirci umjetnina. Njome će ih provesti vodeći svjetski stručnjaci za vještičarenje i čarobnjaštvo. Hipnotički svijet Harryja Pottera temelji se na stoljećima čarobnjačke prošlosti i bogat je osvrtima na stvarne ekscentrike i davno zaboravljeno književno blago.

Srednjovjekovnih rukopisa koji su nadahnuli likove kao što je feniks Fawkes, proročke kosti iz kineskoga brončanog doba koje proriču budućnost i petnaestostoljetni nadgrobni kamen alkemičara koji je tražio kamen mudraca izvorni su predmeti koji su udahnuli život omiljenim klasicima J. K. Rowling. Spisateljica i sama pregledava najuzbudljivije izloške te otvara privatnu arhivu kako bi otkrila godinama skrivene crteže i nacrte, a kako se približava otvorenje izložbe, slavni se obožavatelji dive toj zadivljujućoj špilji s blagom kao što se Harry nekoć divio Zakutnoj ulici.

Harry Potter i kamen mudraca prvi je od osam snimljenih filmova o poznatome malom čarobnjaku. Na rasporedu je na Silvestrovo na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u 20.00. Film je 2001. godine izdala kuća Warner Brothers, pogledalo ga je više od 300 tisuća gledatelja u Republici Hrvatskoj, čime je postao jedan od najgledanijih filmova u povijesti, a zaradio je više od 976 milijuna dolara diljem svijeta te je drugi film svih vremena po zaradi. Od njega je više zaradio samo Titanik, a bio je nominiran za tri Oscara.

Film počinje na jedan sasvim bezjački način bez ikakva traga magiji. Harry živi kod svojih rođaka misleći da su mu roditelji umrli u prometnoj nesreći, no poslije saznaje da su mu roditelji zapravo bili veliki čarobnjaci koje je ubio veoma moćni zli čarobnjak lord Voldemort. Harry je sav u nevjerici te naknadno shvaća da ima čarobnjačke sposobnosti.

Na njegovu adresu stižu različita pisma, a zatim i sam čarobnjak Rubeus Hagrid koji mu otvara mogućnost odlaska u čarobnjačku školu Hogwarts. Njegovi se rođaci baš i ne slažu s tim jer su oni sasvim obični ljudi i žele takvima ostati, no na koncu ipak popuštaju i Harry odlazi s Hagridom u kupnju novih knjiga, odjeće i ostalih potrebnih stvari. Harry je u Hogwartsu upoznao i nove prijatelje Hermionu i Rona. U školi postaje i jednim od članova Gryffindora, jednoga od četiriju domova. U školi nailazi na različite neprilike i ponovno se susreće s lordom Voldemortom koji se koristio tijelom profesora Quirrella. Harry preživljava taj susret i porazi zloga lorda. Na kraju školske godine Harry se ponovno vraća svojim rođacima bezjacima. Film je režirao Chris Columbus, a glavne uloge tumače Daniel Radcliffe, Rupert Grint i Emma Watson.

Ostali će se filmovi iz ciklusa o Harryju Potteru emitirati petkom na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 20.05.

Harry Potter i odaja tajni iz 2002. godine nastavak je Harryja Pottera i Kamena mudraca. Na rasporedu je 5. siječnja 2018. godine. Film počinje tako da Harry provodi ljetne praznike kod Dursleyjevih i tu susreće kućnoga vilenjaka Dobbyja, a zatim bježi sa svojim prijateljem Ronom u Jazbinu. Vrijeme je polaska u Hogwarts, pa Harry i Ron kreću. No, dolaskom na kolodvor ne uspiju proći kroz željeznu šipku kako bi došli na peron devet i tri i četvrtine. Harry se prisjeća malenoga kućnog vilenjaka koji ga je upozorio da ne ide u Hogwarts. Harry i Ron bez razmišljanja kreću letećim kolima Ronova oca prema školi prateći vlak Hogwarts-express. Malo nespretno, ali ipak uspješno stižu u školu. Međutim, prije dolaska skoro su izbačeni iz škole. Dolaskom u školu Harry saznaje za novoga predavača Obrane od mračnih sila Gilderoya Lockharta i opet se susreće s različitim neprilikama. Saznaje i da je Odaja tajni ponovno otvorena nakon više godina. Svi misle da ju je otvorio Harry iako ju je mogao otvoriti samo pravi Slytherin. Samo Harry zna da je mogao biti jedan od članova toga kluba jer se razredbeni klobuk bio dvoumio. Čudovište koje čuva tu odaju pobit će sve prave bezjake ako se nešto ne poduzme.

Harry Potter i zatočenik Azkabana, snimljen 2004. godine, treći je u nizanci filmova o Harry Potteru. Na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) bit će prikazan 12. siječnja. Radnja započinje Harryjevim pokušajem učenja noću, ali tako da ga ujak Vernon ne uhvati. Sljedećega dana u posjet im dolazi teta Marga, sestra ujaka Vernona, sa svojim psom. Ona Harryju upućuje zajedljive primjedbe na račun njegovih roditelja te je on u napadu bijesa, posve slučajno, napuše i ona odleti kroz prozor. Dok je ujak Vernon neuspješno pokušavao pomoći teti Margi, Harry je skupio svoje stvari i odlučio pobjeći.

Tek kad je već izišao, i nije se mogao vratiti, shvatio je da ne zna kamo dalje. Odjednom se niotkuda pojavio veliki moćni autobus. U autobusu je saznao da je iz čarobnjačkoga zatvora pobjegao ubojica Sirius Black. Autobusom je došao do Londona gdje ga je već, u Šupljemu kotliću, čekao ministar magije Cornelius Fudge. Dobio je školske knjige i već sljedećega dana otputovao Hogwarts-expressom u školu sa svojim prijateljima. Na putu je imao gadan susret s jednim dementorom, ali mu je u pomoć priskočio Remus Lupin, novi profesor Obrane od mračnih sila. Tijekom školske godine Harry saznaje da je Sirius Black njegov krsni kum i da je nedužan. S kumom, Lupinom i prijateljima pokušava uhvatiti pravoga ubojicu, Petera Pettigrewa, ali mu to ne uspijeva.

Harry Potter i plameni pehar iz 2005. godine četvrti je iz nizanke filmova o Harryju Potteru. Na rasporedu je 19. siječnja 2018. godine. Film počinje tako da Voldemortova zmija Nagini ide preko groblja u kuće Riddleovih. U kući se nalaze lord Voldemort, Crvorep i još jedan čovjek. Upaljeno je svjetlo u kući primijetio bezjak Frank Bryce. Pomislivši da su to djeca, odlučio ih je otjerati, no kad je ušao, Voldemort ga je ubio kletvom Avada Kedavra. Harryja je tada zapekao ožiljak i probudio se. Nakon toga krenuli su na Svjetsko prvenstvo u metloboju pogledati završnu utakmicu između Bugarske i Irske. Tad su napali smrtonoše i nastao je kaos. Barty Crouch mlađi u zrak je ispalio tamni znamen i nestao. Pri dolasku u Hogwarts profesor Dumbledore iznenadio je učenike viješću da će Hogwarts biti domaćin Tromagijskoga turnira. Na turniru će sudjelovati još dvije čarobnjačke škole: Beauxbatons i Durmstrang. Izabrana su četiri prvaka. Prvakom Durmstranga postao je Viktor Krum, prvakinjom Beauxbatonsa Fleur Delacour, a za prvake Hogwartsa odabrani su Cedric Diggory i Harry Potter. Iako je svaka škola trebala imati samo jednoga predstavnika, natjecanje je nastavljeno s četvrtim natjecateljem. Svi su sumnjali da je Harry sam ubacio svoje ime, ali on je samo bio žrtva plana lorda Voldemorta koji se počeo ostvarivati. Bližio se prvi zadatak. Svaki od natjecatelja morao se boriti sa zmajem te mu oduzeti zlatno jaje u kojemu su se nalazile upute za sljedeći zadatak. Svi su ga uspješno prošli. Nakon prvoga zadatka uslijedio je Božićni bal na kojemu su svirale Čudnovate sestre. Uslijedio je i drugi zadatak u kojemu su iz Crnoga jezera natjecatelji morali vratiti taoce. Fleur Delacour bila je prisiljena odustati, pa je Harry plemenito osim svojega taoca, Rona Weasleyja, spasio i njezinu sestru, Gabrielle Delacour. Zbog plemenitosti je nagrađen drugim mjestom u tadašnjemu poretku. Uslijedio je i treći zadatak. Cilj je bio proći kroz labirint u kojemu se nalaze različiti demoni. Harry i Cedric zajedno su dotaknuli Tromagijski pokal u središtu labirinta koji ih je aparatirao na groblje. Tu je Peter Pettigrew po Voldemortovoj naredbi ubio Cedrica. Zatim je uslijedio postupak kojim se Lord Voldemort vratio u život.

On i Harry su se borili jedan protiv drugoga i tijekom borbe pojavile su se Voldemortove žrtve. Nakon Voldemortova neuspjela pokušaja da ga ubije, Harry je uspio doći do Cedriceva tijela te čarolijom prizvati pokal i pobjeći. Zatim je objavio da se Voldemort vratio. Tad ga je profesor Moody odveo u učionicu i otkrio mu da je on zapravo Barty Crouch mlađi te ga je pokušao ubiti, no spasili su ga Dumbledore, Snape i McGonagallica. Došli su dementori i isisali dušu Bartyja Croucha. Svi su znali da ih čekaju mračna vremena.

Harry Potter i Red feniksa na rasporedu je 26. siječnja 2018. godine, a u veljači će biti prikazani Harry Potter i princ miješane krvi, Harry Potter i darovi smrti 1 te Harry Potter i darovi smrti 2.

Svi će filmovi iz ciklusa o Harryju Potteru biti dostupni i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.