Igor Štagljar objavio: Stvorili smo lijek protiv raka pluća, primjenjivat ćemo ga u Hrvatskoj!

Hrvatski znanstvenik s kanadskom adresom prof. dr. sc. Igor Štagljar u sinoćnjoj je HRT-ovoj emisiji U svom filmu ekskluzivno otkrio da je u njegovu laboratoriju u Kanadi stvoren lijek protiv najubojitijega tumora današnjice – raka pluća.

„Došli smo vrlo daleko. Došli smo do stadija u kojemu je lijek spreman za uporabu i sretan sam što mogu reći da ćemo lijek početi primjenjivati i u Hrvatskoj! Uspostavili smo suradnju s Kliničkom bolnicom Jordanovac i profesorima Samardžijom i Jakopovićem te ćemo uskoro početi s kliničkim testiranjima u Hrvatskoj i Kanadi”, istaknuo je akademik Igor Štagljar, koji je kao redoviti profesor na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Torontu i voditelj tamošnjega Centra za istraživanje života sa svojim timom na ovome revolucionarnom lijeku radio posljednjih pet godina. Hrvatska će tako, uz Kanadu, biti prva država koja će taj lijek moći ponuditi svojim pacijentima, a to je njegov dar zemlji u kojoj se rodio i školovao.

Stvaranje jednoga takvoga lijeka traje i do deset godina, ali taj je put u ovome slučaju skraćen zbog primjene nove MITH tehnologije, koju sam razvio prije dvije godine i s pomoću koje sada možemo proučavati petstotinjak različitih ljudskih bolesti. Ta je tehnologija svojevrsno svjetsko čudo, a osim za karcinom pluća, uskoro će moći biti primijenjena i za lijekove za karcinom gušterače, prostate i dojke. Stvaranje takvoga lijeka stoji od 600 milijuna do čak milijardu dolara, a tek svaki dvadeseti lijek koji prođe klinička istraživanja dođe i na tržište. Međutim, lijek koji smo mi stvorili više nema mogućnosti za pogrešku, dakle mi smo jedan od tih dvadeset slučajeva koji su uspjeli”, pojasnio je akademik Igor Štagljar u razgovoru s autoricom HRT-ove emisije U svom filmu Tončicom Čeljuskom.

Na pitanje bi li u Hrvatskoj bio tako uspješan u svojim istraživanjima, odgovorio je da bi to ovdje bilo veoma teško zbog nedostatnih sredstava koja se ulažu u znanost. „Dok Kanada ulaže 6,5 % svojega bruto društvenoga proizvoda u znanost, Hrvatska izdvaja tek 0,68 %, pa je u tim okvirima teško očekivati rezultate“, istaknuo je akademik Igor Štagljar te najavio da će u budućnosti dio svojih istraživanja provoditi u Hrvatskoj. Suradnja između njegova laboratorija u Torontu i Medilsa u Splitu već je uspostavljena i uvjeren je da ćemo u budućnosti svjedočiti novim medicinskim dostignućima. Mogućnost financiranja istraživanja sredstvima iz europskih fondova velika je prilika za Hrvatsku.

Prema riječima akademika Igora Štagljara, nadu daje i novi sastav u Ministarstvu znanosti, na čelu s ministricom Blaženkom Divjak i Tomom Antičićem, koji pokazuju više razumijevanja i agilnosti od svojih prethodnika.

Snimka emisije U svom filmu, koja je prikazana sinoć na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 20.05, dostupna je na multimedijskoj usluzi HRTi.