U 28 godina Ponoš ugostio tisuće životinja te spasio čak i lava

Emisija Kućni ljubimci Hrvatske radiotelevizije svojim je današnjim 1436. izdanjem obilježila 28. obljetnicu prikazivanja.

Zaštitno lice emisije njezin je dugogodišnji urednik i voditelj Antun Ponoš, koji je kroz pola sata trajanja emisije u gotovo tri desetljeća kroz studio proveo na tisuće mačaka, pasa i ostalih životinja te mnogima pomogao našavši im nove obitelji.

„Teme kojima smo se pozabavili u našoj današnjoj obljetničkoj emisiji bile su promicanje udomljavanja životinja i praćenje rada udruga za prava životinja, uz prigodno prisjećanje na naše prve emisije. Dakle, proslavili smo radno te hrabro krećemo dalje”, ističe Antun Ponoš.

Prvi nastavak emisije Kućni ljubimci prikazan je u subotu 20. siječnja 1990. godine i otada se zahvaljujući toj HRT-ovoj emisiji mnogo toga promijenilo u odnosu društva, odnosno ljudi, prema životinjama. Tako je, među ostalim, donesen novi zakon koji zabranjuje ubijanje životinja, ojačala je svijest o udomljavanju te su otvoreni mnogobrojni azili, a posebno je bitno kako se u njima životinje više ne ubijaju.

„Kroz emisiju smo udomili više od 100 000 životinja, najviše pasa i mačaka, što je impresivan broj, no posao ne prestaje jer je mnogo životinja u azilima, kao i onih napuštenih. Problem je što mnogi ne steriliziraju ljubimce”, ističe Antun Ponoš.

Ideju za emisiju dobio je 1990. godine kada je kao apsolvent veterine pomagao i udomljavao napuštene životinje, te je na Hrvatskoj radioteleviziji zahvaljujući ljudima koji su imali razumijevanja pokrenuo Kućne ljubimce.

Posebna je zanimljivost što je među tisućama udomljenih životinja i jedan lav, kojega je Antun Ponoš spasio od uspavljivanja te koji je poslije proživio još desetak godina u zoološkome vrtu. Videosnimku današnjega izdanja emisije Kućni ljubimci moguće je pogledati s pomoću multimedijske usluge HRTi.

...