PUNI, PLAVI ILI POTPUNO POMRAČENI MJESEC Nakon 152 godine, što li je to?

Odgovor na naslovno pitanje je „sve u jednom“ jer ćemo u srijedu, 31. siječnja 2018. godine, u 14:27 sati imati po mnogočemu poseban puni Mjesec.

Ovaj puni Mjesec dogodit će se na 11°37´ srčanog znaka  Lava.

U tom trenutku Sunce u Vodenjaku činit će opoziciju prema Mjesecu u Lavu stvarajući snažnu energiju zbog čega možemo očekivati vrhunac, odnosno eskalaciju događaja započetih za vrijeme mladoga Mjeseca u Jarcu – 17. siječnja.

Puni Mjesec, sam po sebi, već je poznata pojava. Njegov utjecaj imamo prilike osjetiti svakih 28 do 30 dana, no kada u jednom kalendarskom mjesecu imamo čak dva puna Mjeseca onda govorimo o plavom Mjesecu, poznatom pod nazivom „Blue Moon“.

O pomrčinama zasigurno već puno znate, no nije na odmet ponoviti. Pomrčina Mjeseca nastaje u trenutku kada Mjesec uđe u Zemljinu sjenu i tada Mjesec poprima zagasito crvenu boju. U tom trenutku Mjesec je u blizini Sjevernog Mjesečevog čvora. Za pomrčine je zanimljivo da uvijek dolaze u paru tako da nas već 15. veljače očekuje pomrčina Sunca u znaku Vodenjaka, a ovom pomrčinom Mjeseca kao da je otvorena sezona pomrčina kojih će u 2018. godini biti čak pet.

Ovaj puni Mjesec u cijelosti će ući u Zemljinu sjenu zbog čega ovu pomrčinu nazivamo još i potpunom pomrčinom Mjeseca.

Zanimljivo je, a što dodatno naglašava važnost ovog punog Mjeseca, da smo potpunu pomrčinu plavog Mjeseca posljednji put na nebu imali 31. ožujka 1866. godine, odnosno prije gotovo 152 godine.  

Potpuna pomrčina Mjeseca snažno je emocionalno vrijeme koje najjače djeluje na naše odnose. Mjesečeva pomrčina može izazvati određenu krizu u odnosima, a  poseban naglasak bit će na onome što nam nedostaje. U vrijeme pomrčine Mjeseca lakše prepoznajemo neku svoju želju ili potrebu koju imamo u odnosu, a koje možda nismo bili u potpunosti svjesni. Osim na ljubavne odnose, naša svijest može biti usmjerena i na neka druga područja života, kao na primjer na naš odnos prema radu, zdravlju, našem tijelu ili prema našoj djeci. Neke stvari koje su bile skrivene, sada mogu isplivati na površinu.

Snažan je, ponosan i kreativan ovaj puni Mjesec jer se odvija u znaku Lava. Vrlo je individualan i okrenut sam sebi. Njegov ego hrani se kroz uživanje i romantiku dok mu nasuprot stoji Sunce u znaku Vodenjaka koje, kao da niti ne zna za riječ ego jer je u potpunosti okrenuto društvu i  grupama.

Za vrijeme ovog punog Mjeseca bit ćemo pozvani da pomirimo ove dvije suprotnosti, odnosno da nađemo ravnotežu između romantike i prijateljstva, te između osobnog isticanja i potrebe za pripadanjem nekoj grupi. Sada nam se pruža prilika da istražimo svoje emocionalne potrebe u okviru značenja kuća natalnog horoskopa u kojima nam se ova pomrčina događa.

Pomrčine donose jaku potrebu za promjenom i mogu biti vrlo nepredvidljive. Sada se unutar nas može odvijati prava drama jer puni Mjesec osvjetljava događaje i osjećaje u našem životu. On otkriva ili osvjetljava pitanja koja su već prisutna, ali koja još nisu riješena i koja će se trebati riješiti. No, sada je potrebno ne brzati jer zaključci i odluke koje donosimo možda i nisu u potpunosti racionalni. Na nebu je mnogo emotivnog naboja zbog čega je za donošenje važnih odluka ipak bolje sačekati da utjecaj ovog punog Mjeseca malo popusti.

Utjecaj ove pomrčine Mjeseca osjetit ćemo narednih šest mjeseci i ako stupimo u kontakt sa svojim unutarnjim ja i sa svojim emocijama, lako ćemo razaznati što iz svoga života trebamo otkloniti, a što zadržati. Rasterećeni tereta prošlosti otvorit ćemo sebi put kojim se dalje trebamo kretati.