Raskošna adaptacija romana “Doktor Thorne” na HTV-u

Hrvatska radiotelevizija od nedjelje 11. veljače na Drugome programu Hrvatske televizije u udarnome terminu od 20.05 počinje s prikazivanjem nove britanske kostimirane  dramske serije u tri nastavka Doktor Thorne.

Prikazivanje počinje odmah nakon hvaljene serije Viktorija, a riječ je o raskošnoj adaptaciji istoimenoga romana Anthonyja Trollopea, koji je za televiziju prilagodio dobitnik Oscara Julian Fellowes (Downton Abbey, Gosford Park). Glavni je lik doktor Thomas Thorne, koji živi u selu Greshamsbury u Barsetshireu s prelijepom nećakinjom Mary, djevojkom obdarenom svim mogućim darovima osim novcem. Mary Thorne rasla je družeći se s Augustom i Beatrice Gresham te njihovim naočitim bratom Frankom, koji žive u velikoj kući na posjedu Greshamsbury Park.

Radnja je serije smještena u 1855. godinu. U prvome nastavku pratimo kako siromašnu nećakinju doktora Thornea Mary isključe iz priprema za svadbu njezine prijateljice iz djetinjstva. Ona tada zamoli strica da joj kaže istinu o njezinu podrijetlu. S očajem saznaje da je nezakonito dijete njegova pokojnoga brata. Niti je plemenita roda niti ima novca. To je problem jer su se Mary i Frank, nasljednik posjeda Greshamsbury, zaljubili jedno u drugo.

Franku je njegova nametljiva majka ledi Arabella izričito zapovjedila da spasi svoju obitelj od financijske propasti tako što će se priženiti u bogatu obitelj. Frankova majka odlučuje razdvojiti zaljubljeni par te potiče sina da se udvara imućnoj američkoj nasljednici gđici Dunstable. Za to vrijeme doktor Thorne igra dvostruku ulogu liječnika i poslovnoga savjetnika željezničkoga magnata i milijunaša sir Rogera Scatcherda, u čijim je rukama sudbina Greshamsburyja, ali koji si alkoholom ozbiljno ugrožava život.

U glavnim su ulogama Tom Hollander (doktor Thorne), Stefanie Martini (Mary Thorne), Harry Richardson (Frank Gresham), Rebecca Front (ledi Arabella Gresham), Richard McCabe (Frank Gresham stariji), Ian McShane (Sir Roger Scatcherd), Alison Brie (gđica Dunstable), Janine Duvitski (ledi Scatcherd) i Edward Franklin (Louis). 

...