Pet načina kako izbjeći prehrambene zamke

Neovisno o tome mijenjamo li način prehrane zbog zdravlja ili fizičkog izgleda, važno je znati da su prehrambene zamke skrivene posvuda.

Donosimo vam top pet zamjena za prerađene namirnice i one bogate šećerom kako biste više uživali u hrani i duže bili siti i zadovoljni.

  1. Žitarice < zob ili jaja

Ono na što prvenstveno mislimo kad pišemo „žitarice“ su one pune šećera, odnosno tzv. cornflakes ili müsli žitarice u kojima se nalazi više šećera nego samih žitarica. Za dobar početak dana važan je hranjiv doručak, a ovakve nam ga žitarice, nažalost, ne mogu pružiti. Umjesto ovih šećernih bombi, za doručak si pripremite zobenu kašu bez dodanog šećera. Zobena se kaša može dodatno zasladiti bananama, orašastim plodovima i drugim voćem te će vas, zbog visokog udjela vlakana, dugo držati sitima i davati vam energije za nove radne i životne pobjede.

Osim zobi, dobar odabir za moćni početak dana su i jaja. Sadrže proteine, zdrave masti te raznovrsne vitamine i minerale koji će vam zasigurno pomoći u svemu što vas čeka toga dana. Jela s jajima možete učiniti zabavnijima ako napravite kajganu, jaje na oko ili pak dodate rajčice, gljive ili, istarski specijalitet, šparoge.

  1. Prerađene žitarice < integralne žitarice

Žitarice od cjelovitog zrna, tzv. integralne žitarice mogu sadržavati i do 75 posto više hranjivih tvari od prerađenih žitarica. Nije li to već samo po sebi dovoljno da zauvijek prestanete jesti prerađenu hranu? Danas su nam dostupne mnoge varijante i kombinacije žitarica, a možemo i sami praviti domaći kruh od raznovrsnih sastojaka. Suprotno popularnom mišljenju, pšenica nije jedina žitarica, a osim nje dostupni su nam i raž, pir te bezglutenske opcije poput kvinoje, heljde ili prosa.

  1. Slatki napici < voda s okusom

Kad kažemo slatki napici, mislimo na sve one simpatične, obojane, a nerijetko i gazirane napitke koje sadrže više šećera od preporučenog dnevnog unosa. Takvi napici sadrže prazne kalorije te se od njih nepotrebno debljamo, a ugljični nas dioksid i napuhuje što naposljetku dovodi do vrlo nesretnog tijela koje žudi za običnom vodom. Sljedeći put kada budete kupovali slatka pića, obratite pažnju na deklaraciju te provjerite koliko ćete šećera unijeti u sebe. Voda je uvijek bolji izbor, no ako zaista niste oduševljeni tom idejom, u nju uvijek možete dodati svježe narezani limun, limetu, krastavce ili metvicu. Pokušavajte izbjegavati tzv. dijetne napitke jer su oni uglavnom marketinški trik te su i dalje nezdravi. Uzmite u ruku svaku bočicu i presudite sami: isplati li se zaista unijeti sedam žlica šećera u sebe samo zato što vam se baš jako pije Cola?

  1. Slatki jogurt < običan jogurt ili grčki jogurt

Mnogi misle da je svaki jogurt nužno zdrav. No, jeste li ikad pogledali koliko zapravo šećera sadrže „voćni“ jogurti? Okusi jagode, jabuke ili kruške umjetno su napravljeni raznim pojačivačima okusa i velikim količinama šećera. I ovdje je važno naglasiti da su dijetne verzije jogurta još gore od običnih jer manjak masti kompenziraju viškom šećera.

Najbolje se držati običnog jogurta ili, pak, grčkog jogurta, koji je bogat proteinima te je stoga dobar izbor za one koji aktivno vježbaju. Ako ne možete podnijeti kiselkasti okus jogurta, zasladite ga po svojoj mjeri: dodajte orašasto i bobičasto voće, čak i med. Kod kuće možete i sami napraviti varijantu jogurta, kefir, koristeći kefirne gljivice. Proizvodnja vlastitog kefira zasigurno će vam uštediti nešto novaca, hranit ćete se zdravije, bez dodanih skrivenih šećera, a možete i sami kontrolirati kiselost te dodati sastojke po želji.

  1. Čokolada < pločica od voća i orašastih plodova ili tamna čokolada

Čokolada je jedno od najomiljenijih “zabranjenih voća” svih koji se pokušavaju hraniti zdravo. No, i za nju postoji alternativa. Tamna čokolada i dalje je čokolada, no mnogo je zdravija. Bogata je antioksidansima i smanjuje vjerojatnost od srčanih bolesti. Što bismo više htjeli: slatko, ukusno, ali i iznimno zdravo!

Ako ste nešto fleksibilniji, predlažemo hranjive pločice od voća i orašastih plodova kao zamjenu za običnu čokoladu. Kao i u prethodnim slučajevima, i ovdje je važno provjeriti deklaraciju jer neke pločice znaju biti prepune šećera što nas vraća na početak. Prilikom kupnje obratite pažnju na to da su pločice koje kupujete sadrže barem 6 g vlakana na 100 g proizvoda jer će vam upravo vlakna pomoći u apsorpciji šećera te ćete pritom izbjeći šećerni šok i posljedičnu letargiju.

...