Aki se ostvario san: Nastupit će na Euroviziji u Lisabonu

Na ovogodišnjemu 63. natjecanju za pjesmu Eurovizije Hrvatsku radioteleviziju (HRT) i Republiku Hrvatsku predstavljat će  Franka Batelić, koja će nastupiti s pjesmom Crazy.

Autor glazbe je Branimir Mihaljević, a autorica teksta Franka Batelić.

Franka Batelić dosad je izdala dvanaest samostalnih pjesama i ostvarila tri gostovanja na drugim pjesmama.

Njezina pjesma S tobom, nastala nakon četverogodišnje stanke, po broju emitiranja je  na vrhu top-ljestvica, a iznimno je popularna i na YouTubeu na kojemu je dosad zabilježila više od dva milijuna pregleda.

Mlada glazbenica pjevanjem se bavi od svoje treće godine. Pjesmom Ruža u kamenu 2008. godine osvojila je nagradu gledatelja na Hrvatskome radijskom festivalu (HRF), a ta je pjesma osvojila i članove Središnje udruge obožavatelja Eurovizije (franc. Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision – OGAE) koje okuplja četrdesetak europskih klubova ljubitelja Eurovizije te je pobijedila u konkurenciji od 28 pjesama.

Godine 2009. nastupila je na tadašnjemu HRT-ovu natjecanju za pjesmu Eurovizije Dora s Pjesmom za kraj, a hrvatski ljubitelji Eurovizije drugi su je put izabrali za predstavnicu na glazbenome natjecanju Središnje udruge obožavatelja Eurovizije (franc. Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision – OGAE) pod naslovom OGAE Song Contest. S pjesmom Na tvojim rukama nastupala je na 18. HRT-ovu natjecaju za pjesmu Eurovizije Dora. Godine 2011. izdala je pjesme na engleskome jeziku naslovljene On Fire i Run te doživjela uspjeh i izvan Republike Hrvatske. Osvojila je nominacije za novoga izvođača godine za glazbene nagrade Zlatna Koogla i Porin te pobijedila u četvrtoj sezoni popularnoga HRT-ova Plesa sa zvijezdama. Jedno je od važnijih ostvarenja i Beyoncéin izbor Franke za predizvođača na njezinu koncertu u Areni Zagreb 2013. godine, kao i sudjelovanje u rusko-ukrajinsko-američkoj produkciji baleta The Great Gatsby 2017. godine, gdje je bila jedina vokalna solistica.

S dvije sam godine pred televizorom, s daljinskim upravljačem umjesto mikrofona, nabadala stihove pjesme Tonyja Cetinskoga Nek ti bude ljubav svakada nas je 1994. godine predstavljao na Euroviziji. Mami i tati tada sam ushićeno govorila: „Tako će i Aka, tako će i Aka.” Ta djevojčica u meni nikada nije prestala sanjati. I sada se san ostvaruje! Predstavljat ću Hrvatsku radioteleviziju i Republiku Hrvatsku na Euroviziji. Ovom prigodom želim zahvaliti Hrvatskoj radioteleviziji na pozivu i iskazanome povjerenju. Moj tim i ja svjesni smo odgovornosti koju ovo predstavljanje donosi, spremni smo na izazov i dat ćemo baš sve od sebe da u Portugalu u svibnju Republiku Hrvatsku predstavimo na najbolji mogući način, poručila je za Hrvatsku radioteleviziju Franka Batelić.

Ovogodišnje 63. natjecanje za pjesmu Eurovizije održat će se od 8. do 12. svibnja u glavnome gradu Portugala – Lisabonu. Bit će to prvi put u povijesti da će Portugal biti domaćinom toga najvećega glazbenog natjecanja, zaslugom njihova prošlogodišnjeg predstavnika Salvadora Sobrala koji je s pjesmom Amar Pelos Dois očarao Europu i svojoj državi donio prvu pobjedu poslije 53 godine od njihova prvoga sudjelovanja. Natjecanje će se održati u Altice Areni, a kroz trodnevni šou-program gledatelje će voditi Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela i Sílvia Alberto. Sudjelovat će 43 države, čime je izjednačen rekord iz 2008. i 2011. godine. Slogan je ovogodišnjega natjecanja za pjesmu Eurovizije Svi na okup! (eng. All Aboard), koji nas poziva da se okupimo na jednome mjestu i zajedno proslavimo glazbu i kontinent, dok stilizirane varijacije školjke, morske trave, planktona ili meduze i ostala živa bića koja se mogu pronaći u vodenome ekosustavu predstavljaju logotipove natjecanja. Kroz te se varijacije logotipova želi prikazati kako su ključne teme različitost, poštovanje i tolerancija.

Poluzavršna će se natjecanja održati 8 i 10. svibnja, a završna je večer na rasporedu 12. svibnja. Ždrijebom je odlučeno kako će se Republika Hrvatska natjecati u drugome dijelu prve poluzavršnice 8. svibnja u Altice Areni u Lisabonu. Tako će se primjerice u našoj skupini natjecati i Makedonija, Bugarska, Irska, Švicarska i Grčka, dok su u drugoj poluzavršnoj večeri Srbija, Slovenija, Crna Gora, Mađarska i druge države. Točan redoslijed svih nastupa bit će poznat u ožujku.

Sve tri eurovizijske večeri moći će se pratiti uživo na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) te putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

 

...