Snimaju se novi nastavci serije “Novine”, traže se i statisti

Počelo je snimanje jedanaest nastavaka druge sezone zapažene HRT-ove serije „Novine“ u režiji Dalibora Matanića prema scenariju Ivice Đikića.

Prva sezona serije u središtu radnje ima odnos moćnika i medija, dok su u drugoj sezoni to politički obračuni.

Za potrebe ovoga snimanja što se sada odvija u Rijeci i Opatiji traže se i statisti. Honorari su od 100 do 180 kuna ovisno o duljini boravka na setu i zainteresirani svoje podatke i fotografije mogu poslati na upisi@serenapro.hr .

Snimanje će se odvijati krajem veljače i početkom ožujka, a serija se na programu HRT-a očekuje najesen.

Radnja serije započinje prometnom nesrećom s tragičnim posljedicama koju je skrivila članica jedne tajkunske obitelji. Uskoro dijelom postupka zataškavanja postaje i promjena uredničke i vlasničke strukture u riječkome dnevnom listu Novine.

Mariju Kardumu (Aleksandar Cvjetković), utjecajnomu građevinskom tajkunu, najednom se jako žuri preuzeti Novine jer se mladi novinar Andrej Marinković (Goran Marković) počeo baviti istraživanjem tajanstvene prometne nesreće s kojom je budući vlasnik tijesno povezan. Nagla promjena vlasništva pokreće i unutarnja previranja u redakciji izazvana željom za moći, taštinom i ambicijama. U središtu su tih previranja novinarski veterani Dijana Mitrović (Branka Katić) i Nikola Martić (Trpimir Jurkić) te Martin Vidov (Zijad Gračić) i Alenka Jović-Marinković (Olga Pakalović), koji se smjenjuju na položaju glavnoga urednika.

Serija Novine priča je o izdajama, odustajanju i nestajanju ljudskoga integriteta pod pritiskom taštine, konformizma i egzistencijalnih strahova. Neromantizirana je to priča o novinarstvu, ali i o tome kakvo je novinarstvo moglo biti. Serija prati život i odnose u redakciji jednoga utjecajnog dnevnog lista, a govori o utjecajima moćnika i političara na medijsku scenu. U njoj se prate osobni odnosi i sukobi nekoliko ključnih novinara i urednika u redakciji rastrganih između profesionalnoga integriteta, žutila i komercijalizacije novinarstva te prljavih zakulisnih igara. Serija će uvesti gledatelje u svijet tiskanoga dnevnog novinarstva te u njegovo naličje – zamršenu mrežu interesa obavještajnoga podzemlja, krupnoga kapitala i visoke politike.

Seriju su za Hrvatsku radioteleviziju realizirali produkcijska kuća Drugi plan te producenti Miodrag Sila i Nebojša Taraba. Režiju potpisuje Dalibor Matanić po scenariju novinara i urednika Ivice Đikića. U seriji nastupa osamdesetak glumaca, a glavne uloge tumače Branka Katić, Trpimir Jurkić, Goran Marković, Olga Pakalović, Dragan Despot, Zijad Gračić, Aleksandar Cvjetković, Edita Karađole, Zdenko Jelčić, Anja Matković, Tihana Lazović i drugi.

Serija Novine svoju je zagrebačku kinopremijeru imala 13. listopada  2016. u Cinestaru Zagreb u Branimir centru.