Objavljene nominacije za glazbenu nagradu Porin

Na svečanoj ceremoniji u zagrebačkom Matis Absolute Loungeu objavljene su nominacije za jubilarno 25. izdanje Glazbene nagrade Porin.

Glasačko tijelo u prvom krugu glasanja svoje favorite je biralo među ukupno 1645 ovogodišnjih prijava raspoređenih u 35 kategorija.

Prema glasovima struke najviše nominacija, njih devet, osvojili su Mia Dimšić i njeni suradnici. Mijin album “Život nije siv” konkurira za Album godine te također i u kategoriji Najbolji album pop glazbe, dok je pjesma “Bezimeni”, sa spomenutog albuma, nominirana za Pjesmu godine. Album “Život nije siv” osvojio je nominacije i u kategorijama za najbolju produkciju i najbolju snimku, a naslovnica albuma konkurira za najbolje likovno oblikovanje. Album “Božićno jutro” nominiran je za najbolji album popularno duhovne glazbe. Mia Dimšić također konkurira za najbolju žensku vokalnu izvedbu s pjesmom “Sunce, oblak, vjetar”, koja je nominirana i za najbolji aranžman.

Osim Mije Dimšić, u atraktivnoj kategoriji za najbolju žensku vokalnu izvedbu nominirane su i Josipa Lisac i Antonela Doko. Za najbolju mušku vokalnu izvedbu ove godine nominirani su Jacques Houdek, Kedžo i Oliver Dragojević.

Za Pjesmu godine u konkurenciji su: pjesma “Ako voliš ovu ženu” koju izvode Željko Bebek i Oliver Dragojević, potpisana od autorskog tima Branimir Mihaljević i Nenad Ninčević, pjesma “Bezimeni” koju izvodi i autorski potpisuje Mia Dimšić, “Biram” od Detoura koju autorski potpisuje Nenad Borgudan, pjesma Predraga Martinjaka “Neka ti plove brodovi” koju izvodi Massimo te “Reno 4” koju izvodi i autorski potpisuje Mile Kekin.

Parni Valjak te Chui i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije također se ističu s velikim brojem nominacija.

Parni Valjak kao grupa nominirani su za najbolju izvedbu grupe s vokalom, a njihov kompilacijski album “Antologija” za tematsko povijesni album. Album “Live in Pula” nominiran je za najbolju produkciju i snimku te za najbolji koncertni album u čijoj kategoriji su još u konkurenciji Massimo i Zagrebački solisti s albumom “Isti osjećaj” te album “Live Unpljugd 2 Gavella” Psihomodo popa.

Album “Chui ovu glazbu” nominiran je za najbolji jazz album, a Chui i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije nominirani su za najbolju izvedbu i najbolju skladbu jazz glazbe, autora Tonija Starešinića. Album je nominiran i u prestižnoj kategoriji za Album godine gdje su mu konkurencija Natali Dizdar s albumom “Iluzije”, Jinxi i njihov album “Pogrebi & pomiriši”, Mayales za album “Simbol za sunce” te već spomenuta Mia Dimšić s albumom “Život nije siv”.

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominacije su osvojili album “Naša bila štorija” – sljedećih izvođača: Severine, Gorana Karana, Danijele Martinović, Giuliana, Tedija Spalata, Arijane Čuline, Stefana Kokoškova i Snježane Sinovčić Šiškov, album “Naša velika pjesmarica – The Great Yugoslav Songbook” Vesne Pisarović te album “Ono nešto naše” Željka Bebeka.

Za najbolji pop album ove godine nominirani su Natali Dizdar s albumom “Iluzije”, “Pogrebi i pomiriši” grupe Jinx i ranije spomenuti album “Život nije siv” Mije Dimšić.

U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su Boris Štok, Carla Belovari i Fluentes.

U kategoriji Najbolji album jazz glazbe, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije ove godine ima čak dvije nominacije, jednu uz grupu Chui s albumom “Chui ovu glazbu” i jednu s Markom Toljom za album “Stavi pravu stvar”. Nominaciju za najbolji jazz album osvojio je i Zvjezdan Ružić Sextet s albumom “Elfin Farewell”.

U kategoriji za najbolji album klasične glazbe nominacije su osvojili Radovan Cavallin za album “11 Per 1 In 1”, Aljoša Jurinić za album “Chopin Alive” te Pavao Mašić s albumom “Johann Sebastian Bach: Umijeće fuge”.

Finaliste glazbene nagrade na ceremoniji proglašenja nominacija predstavili su kolege glazbenici, poznati radijski i televizijski voditelji te predstavnici medija, a dobitnici u svakoj od 35 kategorija bit će poznati na svečanoj dodjeli koja će se održati 23. ožujka u splitskoj Spaladium Areni.

Tko će sve osvojiti Porinove statue odlučit će glasačko tijelo u drugom krugu glasanja, kada će birati najbolje od najboljih. Sve nominirane pogledajte ovdje: NOMINACIJE 2018

...