BAJKA KOJU MOŽETE DOŽIVJETI Posjetite Svetvinčenat i doživite srednji vijek

Sedmi po redu Srednjovjekovni festival održat će se ovog vikenda, od 4. do 6. kolovoza u Svetvinčentu.

Program festivala je podijeljen u tri tematska dana: petak je Obiteljski dan, subota Dan viteštva, a nedjelja je Dan legendi.

U petak, 4. kolovoza, program festivala prilagođen je ponajviše djeci kada će upravo oni imati prilike pomoći u obrani Kaštela. Dječji program s prikladnim predstavama održavat će se na Placi, Kaštelu Morosini-Grimani te u Loži. Završna točka programa u petak bit će Nebo puno želja u kojoj će svi posjetitelji moći sudjelovati u puštanju lampiona.

Subota je dan namijenjen viteškim borbama kada će vitezovi pokazati svoje vještine, a posjetitelji moći vidjeti srednjovjekovne sprave i uživati u demonstraciji rada vatrenog oružja. Glavna točka subotnjeg programa je spektakularna Noćna opsada kaštela u kojoj će sudjelovati preko 250 kostimiranih sudionika.

Nedjelja je Dan legendi, dan kada se uprizoruju dvije najpoznatije savičentske legende – Legenda o vještici Mare te Legenda o nepoznatom konjaniku. Na konjičkom viteškom turniru, snage će odmjeriti konjanici iz redova obitelji Morosini te obitelji Grimani, a za kraj trodnevnog programa festivala priprema se uprizorenje legende o vještici Mare te jedinstveno scensko spaljivanje Kaštela uz pomoć specijalnih pirotehničkih efekata.

U kreiranju programa Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu sudjeluje oko 250 kostimiranih sudionika iz 20-ak domaćih i inozemnih udruga, od čega po prvi put na Srednjovjekovnom festivalu prisustvuju Red Čuvara grada Zagreba i Kostelska pištola (CRO), Corpo di guardia di Gradara (IT), glazbene skupine Holloenek Hungarica (HUN) te Trobadorz iz Pule.

Pored bogatog trodnevnog programa posjetitelji će moći doživjeti srednji vijek i kroz Srednjovjekovni sajam, prikaz autentičnih starih zanata, napraviti si srednjovjekovnu frizuru, prepustiti se animaciji uličnih zabavljača, iskušati se u gađanju lukom i strijelom, te pogledati gađanje opsadnim spravama, bodežima, sjekirama i kopljima. Moći ćete pogledati srednjovjekovne sprave za mučenje, a bit će predstavljeni i Srednjovjekovni vrtuljak, Kmetski stolac te brojne druge atrakcije.

U Kaštelu posjetitelje očekuje svakodnevna gastro ponuda, dok će se za gastro ponudu u nedjelju pobrinuti ovogodišnji finalisti showa “3, 2, 1 kuhaj”, Martin Špaček i Kristijan Benić,  pripremajući delicije u jedinstvenom ambijentu kaštela.

Kao i svake godine, bit će organizirane razne nagradne igre i aktivnosti.

Tako ove godine posjetitelji mogu sudjelovati u izradi najboljeg selfija. Naime, tijekom tri dana održat će se izbor za najbolji selfie sa Srednjovjekovnog festivala. Autori prve tri fotografije s najviše lajkova na društvenim mrežama osvojit će po 4 besplatne karte za igru Escape Castle Svetvinčenat koju mogu odigrati u Svetvinčentu. Svi posjetitelji će uz kupljenu ulaznicu za Srednjovjekovni dobiti poklon bon od 20 % popusta na igru Escape Castle Svetvinčenat. Riječ je o jedinstvenoj i interaktivnoj igri u Kaštelu Morosini-Grimani gdje posjetitelji rješavanjem niza zagonetki otkrivaju misterij lokalnih legendi te imaju prilike saznati tajnu natpisa koji je nepoznati konjanik ostavio nakon pobjede na konjičkom viteškom turniru u Svetvinčentu.

Organizator je pripremio i nagradnu igru u kojoj se može osvojiti putovanje – Vikend u Gradari (IT). U tjednu nakon Srednjovjekovnog festivala, od 7. do 13. kolovoza, svi timovi koji odigraju Escape Castle Svetvinčenat sudjeluju u nagradnoj igri, a oni najspretniji imaju priliku natjecati se u osvajanju ove vrijedne nagrade. Gradara je povijesni talijanski gradić prepun bogate kulturne baštine, a s kojim Općina Svetvinčenat planira bratimljenje krajem godine.

I ove godine možete sudjelovati u izboru najbolje fotografije sa Srednjovjekovnog festivala. Naime, Turistička zajednica Općine Svetvinčenat organizira foto natječaj koji će trajati od 4. do 13. kolovoza. Sva pravila i uvjete za sudjelovanje potražite na službenim stranicama Turističke zajednice www.tz-svetvincenat.hr. Pristigle radove ocjenjivat će Ocjenjivački sud kojeg ove godine čine: Richard Peršić, profesionalni fotograf (Udruga Format), Barbara Ban, novinarka, Neven Gerenčir, profesionalni fotograf, Saša Miljević, profesionalni fotograf i Andi Bančić, profesor likovne kulture (Pučko otvoreno učilište Poreč).

Pretprodaja ulaznica traje do petka, 4. kolovoza do 12 sati. Ulaznice se mogu kupiti u pizzeriji Grimani ili u info punktu unutar Kaštela Morosini-Grimani po cijeni od 20 kuna. Za vrijeme trajanja Festivala cijena ulaznice bit će 30 kuna, a djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz.

Uz sve navedeno, u ova tri dana Srednjovjekovni festival će vas nakratko vratiti stoljećima unazad i omogućiti da i vi budete dio srednjeg vijeka te vas nanovo iznenaditi svojom živošću, koloritima i ondašnjim običajima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.