FOTO Trendovi koji će oblikovati budućnost. Kako će izgledati 2050. godina?

Hrvatska radiotelevizija od utorka 6. ožujka na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 21 sat počinje prikazivati desetodijelnu dokumentarnu seriju Snovi o budućnosti, koja će nam otkriti kako će današnja otkrića i istraživanja utjecati na našu svakodnevicu 2050. godine.

Gledatelji će putovati oko svijeta s pomoću visoke tehnologije kako bi se upoznali s budućim inovacijama koje će izrazito promijeniti svakodnevicu kakvu danas poznajemo.

„U svakome nastavku petero ili šestero sanjara predstavit će svoje projekte i podijeliti svoju viziju svakodnevnoga života sutrašnjice. Kako bi upotpunili njihove priče, autori razgovaraju i sa znanstvenicima i svjetski priznatim stručnjacima koji komentiraju trendove koji će oblikovati našu budućnost. Ekipa dokumentarne serije obišla je više od 25 država na pet kontinenata kako bi se upoznala s vizionarima koji promišljaju, stvaraju izume i, što je najvažnije, sanjaju o budućnosti”, najavljuje urednica u HRT-ovu odabiru stranoga programa Mira Vočinkić.

Doznat ćemo koja je budućnost sporta, prijevoza, medicine, stanovanja, prehrane, mode, obrazovanja, energije, glazbe i ljubavi godine 2050., kada se očekuje da će na Zemlji živjeti devet milijardi ljudi. Čini se da je tehnologija danas, u vrijeme kad su individualne izvedbe i osobni rekordi naizgled dosegnuli granice, pokorila sve terene.

U prvome ćemo nastavku doznati kako bi sport mogao izgledati 2050. godine, kakvim će sve tehnološkim mogućnostima sportaši biti obasuti: bogatstvom podataka, egzoskeletima, novim terenima, novim protivnicima i novim disciplinama.

Drugi nas nastavak upoznaje s budućnošću prijevoza. Postojeći načini prijevoza, koji zagađuju okoliš i troše previše energije, dosegnuli su granice, a klimatske promjene postale su stvarnost i situacija je kritična te će emisija otkriti kako ćemo se u skoroj budućnosti kretati i hoće li automobili letjeti.

Neravnopravnost u prehrani, zagađenje zbog intenzivne poljoprivrede te nove bolesti izazvane industrijski prerađenom hranom teme su trećega nastavka, a autori će otkriti revoluciju naših prehrambenih navika: biljne bjelančevine, urbana poljoprivreda, povezani supermarketi, poosobljena hrana.

Četvrti nas nastavak vodi u budućnost našega obrazovanja, a doznat ćemo o tome kako digitalna revolucija mijenja obrazovne sustave, o učenju u suradnji s kolegama, dematerijalizaciji znanja, prilagodbi arhitekture škole raznim načinima učenja i drugim temama. U petome ćemo nastavku doznati kakvom ćemo se energijom koristiti 2050. godine: bit će to termalna energija i solarna energija, a za stvaranje energije bit će važne i vjetroelektrane.

Nastavak serije Snovi o budućnosti vodi nas u stanove budućnosti. Gradski će domovi biti modularni i inteligentni, a zbog povećanja broja stanovnika počet ćemo istraživati nova područja na Zemlji, čak i na drugim planetima.

Serija će nas upoznati i s medicinom 2050. godine, koja će biti savršeno prilagođena pojedincu, a usto dostupna svima. Kao što je znanstvena fantastika već predvidjela, medicina će biti reparativna i regenerativna.

Autori će nam u osmome nastavku otkriti i kako će nove tehnologije transformirati modu od 3D ispisa tekstila, inteligentne odjeće, novih vlakana, novih održivih materijala koji se prilagođavaju potrebama tijela. Pretposljednji nastavak otkrit će nam da će se glazba sutrašnjice prilagođavati našemu raspoloženju, a serija će završiti nastavkom u kojemu ćemo vidjeti kako će nove tehnologije razbiti sve seksualne tabue, zbližiti parove i povećati svijest o našemu tijelu, užitku i seksualnim željama.

Dokumentarna serija Snovi o budućnosti snimljena je prema ideji Alexa Fightera, redatelj je Pierre-François Didek, scenarij potpisuju Alex Fighter i Hélène Le Meur, a koprodukciju tvrtke Update Productions i Bonne Pioche. Seriju je za Hrvatsku radioteleviziju odabrala Mira Vočinkić. Osim na Prvome programu Hrvatske televizije seriju će biti moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.