VIDEO Zabranjena filmska satira snimljena prema stripu stiže u hrvatska kina

Krajem siječnja, a nakon interne projekcije održane za čelnike ruske filmske industrije, predstavnike ruskog povijesnog društva te članove javnog odbora ministarstva kulture odlučeno je da se film Smrt Staljina neće prikazivati u kinima u Rusiji.

Ruski ministar kulture Vladimir Medinsky odluku odbora obrazložio je riječima kako se „radi o filmu koji na izrazito podrugljiv način ismijava kompletnu povijest jedne države koja je porazila fašistički režim, a ide toliko daleko da čak i vrijeđa Staljinove žrtve. Kao takav film je nepodoban za prikazivanje uslijed proslave 75. obljetnice bitke za Staljingrad“.

Je li to uistinu tako i je li film Smrt Staljina zaslužio da ga se ne prikaže u kinima možete provjeriti već od sljedećeg četvrtka, 15. ožujka.

Političku satiru Smrt Staljina napisao je i režirao Armando Iannucci, širokoj publici vjerojatno najpoznatiji kao kreator iznimno uspješne humoristične serije „Potpredsjednica“ za koju je osvojio dvije prestižne televizijske nagrade Emmy u kategorijama najbolje serije i najboljeg scenarija. Uz Emmyja, Iannucci do danas ima i nominaciju za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg originalnog scenarija za film „U banani“ iz 2009. godine. U svojem je novom filmu okupio impresivnu glumačku postavu koju predvode Steve Buscemi, Jeffrey Tambor i Olga Kurylenko.

Radnja filma Smrt Staljina vrti se oko ministara koji se nakon smrti svog velikog vođe tuku za kontrolu: neki žele uvesti pozitivne promjene u Sovjetskom savezu, a drugi imaju puno mračnije motive. Međutim svi dijele jedan zajednički motiv: očajnički žele preživjeti. Riječ je o kombinaciji urnebesne komedije, drame i političke intrige koja na jedan potpuno drugačiji način prikazuje ljude koji su u ključnim trenucima povijesti SSSR-a odlučivali o životima i sudbini milijuna ljudi.

Po uzoru na najbolje filmske klasike iz žanra satire kao što su „Dr. Strangelove“, „Život je lijep“ ili posljednje sezone popularne serije „Crna guja“ čija se radnja odvija tijekom Prvog svjetskog rata, redatelj Iannucci je u iznimno ozbiljnu temu ubacio obilje humora. Film Smrt Staljina nije snimljen prema povijesnim događajima, već prema stripu koji je u Hrvatskoj preveden kao „Staljinova smrt“.

U komediji Smrt Staljina Steve Buscemi je Nikita Hruščov, Jeffrey Tambor je Georgij Malenkov, Michael Palin je Vjačeslav Molotov, a Simon Russell Beale je Lavrentij Berija i svi oni nakon iznenadne Staljinove smrti (Adrian McLoughlin) postaju ključne figure turbulente povijesti SSSR-a, a samim time i glavni likovi Iannuccijeve urnebesne farse.

 

...