Pravilo pet sekundi. Istina ili mit?
Scott Kelley, profesor na državnom sveučilištu u San Diegu, bacao je kuhane mrkve i dječje bočice na pod kako bi testirao koliko se klica i bakterija na njih ulovi unutar pet sekundi.
Tako je otkrio da pravilo pet sekundi da se nešto što je palo na pod, ali je podignuto unutar pet sekundi, može pojesti – jednostavno ne stoji i nije istinito. Sve što je bacio na pod, unutar pet sekundi na sebe je privuklo veću količinu bakterija i klica.
“Željeli smo saznati ima li istine u teoriji da bakterije trebaju neko vrijeme da se uhvate za površinu namirnice ili predmeta koji su pali na pod. Nažalost, svi mi koji smo uzimali u obzir to pravilo, sada znamo da je to totalni mit”, izjavio je Kelley.
Ono što ga je iznenadilo su razlike između površina na koje hrana i predmeti padaju. Ustanovio je, naime, da je mrkva više bakterija pokupila kada je pala na radnu površinu u kuhinji nego na parket ili tepih, dok su bočice najviše bakterija pokupile na sjedalu stolica.