Jo Nesbø stiže u Hrvatsku na promociju novog romana Macbeth

Planetarno popularni pisac trilera Jo Nesbø stiže u dugo iščekivani posjet Hrvatskoj, gdje će boraviti od 8. do 11. svibnja. Nesbø dolazi u sklopu svjetske promocije novog romana Macbeth, koji kod nas izlazi isti dan kada i u svijetu.

Roman je pisan po motivima klasika svjetske književnosti Williama Shakespearea. Svoju verziju  Macbetha  Nesbø smješta u neimenovani škotski grad početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. U toj luci i propalom industrijskom središtu na čelo policije dolazi Duncan, odlučan obračunati se s kriminalnim bandama, ali i dugogodišnjom korupcijom koja je posve vezala ruke policiji tijekom desetljeća službe njegova prethodnika.

Duncan se nastoji okružiti dokazano nekorumpiranim policajcima, zbog čega na mjesto trećeg čovjeka u policijskoj hijerarhiji dovodi Macbetha, dotadašnjeg zapovjednika specijalaca. Potaknut tim napredovanjem, lažnim predviđanjima šefa narko-mafije Hekate te ambicijama svoje ljubavnice i vlasnice kasina Lady, Macbeth smišlja urotu da bi dospio na samo čelo policije i preuzeo vlast u cijelom gradu.

Na tom putu neprestano raste broj onih koje treba ukloniti, a sve je manje onih kojima može vjerovati.

Jo Nesbø ima posebnu vezu s Hrvatskom; malo je poznato da je radnju jednog od svojih prvih romana smjestio u Zagreb te da su ga, kao strastvenog penjača, očarali naši gorski masivi. Stoga nimalo ne čudi što se taj norveški pisac,  tvorac Harryja Holea – briljantnog i ćudljivog, porocima sklonog policajca – izuzetno raduje dolasku u Hrvatsku.

Nesbø će u Hrvatskoj održati dvije promocije – 9. svibnja u Zagrebu, u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, te 10. svibnja u Zadru, u Gradskoj knjižnici Zadar.

...