SLOBODA IZBORA Damir Jovetić: Po čemu se razlikuju astrolozi od proricatelja

Što je i što zapravo radi astrologija zacijelo mnogima nije dovoljno poznato. Sam naziv astrologija nastao je kad su se znanosti imenovale riječju logos (misao, riječ, znanje), a astro, naravno znači zvijezda.

U srednjem vijeku bilo je pokušaja da se astrologija nazove astrognomija (gnothi-spoznaja), no astrolozi se nisu s time složili jer je proces istraživanja horoskopa induktivno-istraživački, a ne religijsko-dogmatski.

Da bi inkvizitori istjerali astrologiju, tražili su da se astrolozi odreknu “utjecaja” ili povezanosti položaja nebeskih tijela s našim životima, što tadašnji astrološki akademici nisu mogli učiniti, kao što se nisu mogli odreći mnogih otkrića koje je dotadašnja astrologija donijela (heliocentričnost je astrologovo otkriće). Otud se grana astrologije koja imenuje zvijezde zadržala na fakultetima, ali pod imenom astro-nomos (oni koji zvijezdama dodjeljuju imena), a astrolozi su izgnani, no zadržali su naziv struke, pojašnjava nam poznati astrolog Damir Jovetić.

Astrologija se, dakle, bavi međuodnosima i proučava međuutjecaje nebeskih tijela na živa bića i pojave na zemlji. Po definiciji, kasnija područja astrofizike zapravo su suštinski astrološka istraživanja, no silu koju astrofizičari imenuju uzrokom – gravitacijsku, nuklearnu i električnu, tada ljudski rod nije poznavao.

Današnji astrolozi uglavnom prate međuutjecaje ne znajući koje sve neotkrivene sile utječu na pojave na zemlji, no ne odriču se tog utjecaja niti ga izbjegavaju i dalje bilježiti i istraživati. U zastarjelim enciklopedijama može se naći i dalje srednjovjekovna osuda astrologije umjesto objektivne definicije riječi astrologija.

Astrolog neće proricati budućnost. Na primjer, nije moguće kazati: “obolit ćete ili pogoršat će vam se zdravlje u tom razdoblju” jer to znači da ma što vi učinili preventivno ili u svrhu liječenja, uzalud je. Po tome se razlikuju astrolozi od proricatelja koje ne obavezuje etika i poštovanje prema ljudskoj slobodi.

Također astrolog neće preskočiti upozoriti na razdoblje koje je rizično za osobu, upravo da bi mogla poduzeti korake i smanjiti rizik, kad je već prognoza okolnosti astrološki predvidljiva. Isto vrijedi za svaku drugu prognozu.

Hipokratova “prvo ne štetiti”, također je astrološka deviza, ali je sadržavala i etički zahtjev: ne proricati – ne oduzimati slobodnu volju, odnosno ne “betonirati” budućnost. Astrolozi obučavani u astrološkim školama u Hrvatskoj se toga također drže, poštujući ljudsku slobodu izbora.

Astrolog može prepoznati ako je neki posao koji radimo ili jedna osoba drugoj u nekom trenutku u određenom tipu aktivnosti konstruktivna, a po drugom pitanju destruktivna. Svi su ljudi latentno loši i latentno dobri. Smjer razvoja ličnosti ovisi o reagiranju na astrološki predvidive izazove koje život donosi.

U tim izazovima se mijenjamo i pogoršavamo ili poboljšavamo naporom slobodne volje, te razumijevanjem svojih i tuđih postupaka i okolnosti u kojima smo se zatekli. Lošije ili teže životno razdoblje, te slabije usklađene osobine ličnosti mogu zagorčati ili ugroziti život u nekim segmentima.

U pravilu astrolog se bavi upravo time kako, kada i na koji način je moguće poboljšati svoj odnos u danim okolnostima ili ih proći zdravije i usklađenije s vlastitim karakterom.

Astrologija također posjeduje alat superiorne prognostike vanjskih događaja s kojima se suočavamo, napominje Jovetić.

Ispeci pa reci...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.