Koje su predstave na repertoaru “Festivala malih scena”?

Početak svibnja u Rijeci rezerviran je za 25. po redu Međunarodni festival malih scena koji će se održavati na više lokacija, a ove godine u Rijeku dovodi neke od najvećih predstava prošle kazališne sezone.

Od 4. do 11. svibnja imat ćete priliku pogledati devet predstava iz Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije i Rusije po izboru umjetničkog ravnatelja Festivala, a mi ćemo vam ih ukratko predstaviti kako biste što lakše odlučili što pogledati.

Tako vam je ako vam se tako čini – Luigi Pirandello
4. 5. 2018. u 19:30 sati; HKD na Sušaku
Festival otvara stari znanac Festivala malih scena, Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda i to predstavom Luigija Pirandella, Tako je ako vam se tako čini. Istančanim humorom predstava gledatelje uvodi u svijet malograđanštine, tuđu intimu te preispituje ljudsku potrebu da „zabada nos u tuđe poslove“. U Big Brother dobu ova je predstava više nego aktualna, a važno je napomenuti i da ju je kritika višestruko hvalila, a ljubljanska i zagrebačka publika završetak predstave dočekale su stajaćim ovacijama.

Lijepi dani u Aranjuezu – Igor Pison
5. 5. 2018. u 20 sati; Filodrammatica
Slovensko stalno gledališče u Rijeku dolazi s predstavom napravljenoj prema tekstu Petera Handkea koji gledatelje vodi na intimno putovanje dvaju glavnih likova, Muškarca i Žene. Publika uživa u ljetnim prizorima dviju osoba koje izmjenjuju duboke misli i bogate riječi, a njihov dijalog dopire do najdubljih razina duše gledatelja.

Dobri čovjek iz Sečuana – Bertolt Brecht
5. 5. 2018. u 18 sati; HKD na Sušaku
Studenti treće godine preddiplomskog studija Gluma i mediji u Rijeci na Festivalu će izvesti kultnu Brechtovu dramu pod mentorstvom Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Tri se boga spuštaju na zemlju u potrazi za dobrim čovjekom kako bi dokazali da svijet koji su stvorili nije jalov. Studenti u predstavi glume, plešu i pjevaju i time prizivaju duh nekog drugog vremena i kineski štih te govore o posljednjem dobrom čovjeku i njegovoj sudbini.

Moja ti – Olga Dimitrijević
6. 5. 2018. u 19:30 sati; HKD na Sušaku
Atelje 212 iz Beograda te Sterijino pozorje iz Novog Sada donose predstavu o različitim vrstama diskriminacije: starosnoj, rodnoj, ideološkoj i seksualnoj. Protagonistkinje su starije žene, različitih pozadina, koje u novome dobu postaju tehnološki višak, a njihova se stara lica pretvaraju u društvenu smetnju. Olga Dimitrijević donosi predstavu o balkanskoj stvarnosti, o starijima bez perspektive, bez budućnosti te problematizira potencijalno rješenje toga problema.

U agoniji – Miroslav Krleža
7. 5. 2018. u 19:30 sati; Filodrammatica
U agoniji na Festival stiže u prilagođenoj verziji: Lenbach je netom izvršio samoubojstvo, a Laura pokušava, uz pomoć odvjetnika Križovca, pronaći izlaz iz noćne more. Ona je iskreno zaljubljena u Križovca, no važno je napomenuti da ova predstava nije ljubavna drama, već odnosom Laure i Križovca pokušava kritizirati današnju opsjednutost kapitalom i neiskrene međuljudske odnose koji, krležijanski, kad-tad eksplodiraju svima u facu.

Tko pjeva, zlo ne misli – Majer – Golik – Medvešek
8. 5. 2018. u 19:30 sati; HNK Ivana pl. Zajca
Jedna od najgledanijih predstava HNK Zagreb ove sezone stiže i u Rijeku u adaptaciji Renea Medvešeka. Priča je poznata: zvukovi šlagera idealiziraju neko prošlo vrijeme, a malograđanski odnosi zaokružuju ovu raspjevanu dramu. Predstava donosi prikaz zagrebačke svakodnevice koju poremeti dolazak gospodina Fulira. Lagano i vedro Medvešekovo čitanje kultnog scenarija Kreše Golika svojevrsni je hommage tome djelu kojim rekonstruira dobri duh Zagreba i unosi dašak nostalgije u gledališta.

Divlja patka – Henrik Ibsen
9. 5. 2018. u 19:30; HKD na Sušaku
Iz Beča stiže feminističko čitanje Ibsenove Divlje Patke. Umjesto Gregersa, glavni lik je Gina, a psihologija je ključni dio ove drame. Ibsen precizno istražuje obiteljske tajne i zavrzlame, a sjajna glumačka postava naglašava njegove ideje. Divlja patka simbol je cijele obitelji i njihovih obmana, samozavaravanja i laži, a kraj drame otvara oči obitelji, ali i gledateljima.

Vrisak langouste – D. Marell
10. 5. 2018. u 19:30; HKD na Sušaku
Sarah Bernhardt uvodi gledatelje u svijet svojih sjećanja kojima se vraća u djetinjstvo, ponovno se sukobljava s majkom, a naposljetku se vraća i u kazalište, u svoju jedinu ljubav. Ona živi teatar, odnosno iluziju, koju održava pričama o svojoj prošlosti u koju se sjetno vraća. Govori Pythoudu koji je jednako usamljen kao i ona, no njihov odnos nježan je i pun uzajamnog povjerenja, a sjećanja ih vode u neka druga, manje tragična vremena.

Ciganin, ali najljepši – Kristian Novak
11. 5. 2018. u 19:00; HNK Ivana pl. Zajca
Festival malih scena zatvara još jedna uspješnica HNK Zagreb i redatelja Ivice Buljana. Ciganin, ali najljepši drugi je roman Kristiana Novaka koji govori o ljubavi mlade Milene i Roma Sandija u Međimurju te o posljedičnim problemima koje nosi njihova veza. Radnja se odvija na nekoliko razina te se često isprepliće zbog čega je gotovo filmska, a priča o Romima iz Bukova dola ruše sve predrasude.