FOTO “Kralj namještaja od otpadnog drva” dizajnirao nesavršenu IKEA kolekciju

U želji da iskušaju je li moguće masovno proizvoditi unikatne predmete, IKEA se udružila s nizozemskim dizajnerom Pietom Heinom Eekom, poznatom po osmišljavanju iznimno kvalitetnih obrtničkih predmeta i nadasve jedinstvenom drvenom namještaju. Spajajući industrijalizaciju i ručnu izradu, stvorili su INDUSTRIELL, kolekciju koja ističe nesavršenosti izrade i materijala, a od početka travnja dostupna je i u robnoj kući IKEA Zagreb.

U pozadini najnovije IKEA suradnje nalazi se ideja stvaranja ručno rađenog namještaja dostupnog većini ljudi. Zato su IKEA i Piet za ovu kolekciju razvili nove načine obrade drveta, stakla, keramike i tekstila, a krajnji su rezultat jedinstveni proizvodi s divno nesavršenim svojstvima, istovremeno proizvedeni u velikim količinama i po pristupačnoj cijeni.

Kolekcija INDUSTRIELL teži smanjenju otpada tijekom proizvodnje, što je važan aspekt održivosti. Tako su, primjerice, police izrađene od jedne drvene ploče, a jedini ostatak je piljevina.

Kreativna liderica projekta bila je Karin Gustavsson, koja kaže da su u tvrtki IKEA bili znatiželjni što Pietov pristup može značiti za nove, masovne proizvode.

“Cijela kolekcija INDUSTRIELL slavi spajanje osjećaja nesavršene jedinstvenosti i onoga što je serijski proizvedeno”, kaže Karin o suradnji s Pietom, kojeg inače nazivaju i “neukrotivim kraljem namještaja od otpadnog drva”.

“Pokazalo se da je IKEA već razmišljala o istoj stvari – kako bi predmeti više podsjećali na ručnu proizvodnju i bili osobniji, dok bi istodobno zadržali industrijski proces proizvodnje. Kada radite s takvom tvrtkom, mnogo ulažete, ali i učite jedni od drugih“, ocijenio je svoju suradnju s tvrtkom IKEA poznati nizozemski dizajner.

Među INDUSTRIELL kolekcijom moguće je pronaći proizvode stvorene ne samo od drveta, već i od stakla, keramike i tekstila, a svaki je proizvod zahtijevao jedinstveni pristup izrade. Tako su, primjerice, staklene čaše proizvedene dvjema različitim mašinama, što stvara zanimljivu neusklađenost, a ručni kalupi različitih oblika korišteni su za izradu keramičkih vaza.

Uz INDUSTRIELL stolicu, kao i stol i klupicu, u čiju je izradu utkana posebna briga i poštovanje prema drvetu bora, moguće je unijeti dašak topline u svačiji dom.

INDUSTRIELL tekstili, poput jastučnica i ručnika, geometrijski su nesavršeni zbog čega izgledaju kao da su ručno rađeni, a zapravo su proizvedeni u velikim količinama uz pomoć vrhunskog stroja za tkanje.

Što sve još krije najnovija IKEA kolekcija, otkrijte u robnoj kući IKEA Zagreb.   

...