Britanska serija “Čuvarice ognjišta” od utorka na Hrvatskoj radioteleviziji

HRT od utorka 10. travnja na Prvome programu s početkom u 15.54 započinje s prikazivanjem dvanaest nastavaka prve i druge sezone britanske povijesne serije Čuvarice ognjišta (eng. Home Fires).

Serija će se prikazivati svakim radnim danom do 25. travnja. Priča je to o životu članica Ženskoga instituta na britanskome bojištu tijekom Drugoga svjetskog rata, odnosno o ženama koje su na početku rata ostale kod kuće, pa iako im teško pada odvojenost od muževa, braće ili sinova, u kriznim vremenima otkrivaju unutarnju snagu i novu slobodu koja će im zauvijek promijeniti život.

„Serija Čuvarice ognjišta donosi snažne i dirljive životne priče hrabrih i ustrajnih žena, članica Ženskoga instituta u Great Paxfordu. Serija je nadahnuta knjigom Jambusters Julie Summers, a radnja prve sezone smještena je u razdoblje od rujna 1939. do početka 1940. godine u ruralnu zajednicu Great Paxford u Cheshireu. Snažne i dojmljive ženske likove  tumače poznata imena poput Francesce Annis, Samanthe Bond, Claire Rushbrook, Fenelle Woolgar i Leanne Best. Zanimljivo je da je prva sezona serije u Velikoj Britaniji 2015. godine postigla nevjerojatnu gledanost. Pratilo ju je, naime, prosječno 6,2 milijuna gledatelja, pa je u produkciji ITV-ja snimljena i nova šestodijelna sezona”, ističe urednica u odabiru stranoga programa Hrvatske radiotelevizije Ranka Horvat.

Prvi nastavak gledatelje vodi u kolovoz 1939. godine. Rat je na pomolu i žene Great Paxforda suočene su s teškom odlukom, a doktor Campbell otkriva strašan razlog zbog kojega se ne može prijaviti u vojsku. Kad Joyce ode iz Ženskoga instituta, Frances ga odluči oživjeti kako bi bio pristupačniji ženama iz sela. Od sedmoga nastavka radnja serije smještena je u lipanj 1940. godine. Njemačka vojska napreduje i Velika Britanija priprema se za vrlo izvjesnu mogućnost napada. Ženama koje su ostale kod kuće odvojenost od njihovih muškaraca postaje još težom kad se iznad njih na nebu počne voditi Bitka za Britaniju i kada počnu padati prve bombe.

Seljani Great Paxforda žive u atmosferi straha i međusobnoga sumnjičenja. Pat se sprijatelji s češkim vojnikom koji je smješten u blizini, ali njezina radost neovisnosti o Bobu traje kratko. U međuvremenu se Laura mora suočiti s posljedicom veze s Richardom Bowersom, a veza Spencera i Claire doživi neočekivan zaplet. Sarah primi šokantne vijesti o Adamu, ali tugu nadjača nešto što se dogodilo Frances. U međuvremenu Alison postiže dogovor s policijom.

Uloge tumače Francesca Annis (Joyce Cameron), Samantha Bond (Frances Barden), Ruth Gemmell (Sarah Collingborne), Claire Rushbrook (Pat Simms), Frances Grey (Erica Campbell), Fenella Woolgar (Alison Scotlock), Leanne Best (Teresa Fenchurch), Mark Bazeley (Bob Simms), Mike Noble (Spencer Wilson), Leila Mimmack (Laura Campbell), Clare Calbraith (Steph Farrow), Edd Stoppard (Will Campbell), Chris Coghill (Stanley Farrow) i Alexandre Willaume (Marek Novotny). Autor je i scenarist Simon Block, redatelj Robert Quinn, a urednica u odabiru stranoga programa Hrvatske radiotelevizije Ranka Horvat.