Volite li majonezu svakako isprobajte i ovu s baharatom

Baharat je sjevernoafrička začinska mješavina, zastupljena u libanonskoj, sirijskoj, izraelskoj, jordanskoj, turskoj i iranskoj kuhinji.

Baharat je arapska riječ za začine (jed. Bahar), a sadrži papriku, kumin, crni papar, nigellu, piment, klinčić, korijander, muškatni orah, cimet cassiju, češnjak, kardamom.

Mješavina se često upotrebljava kao višenamjenski začin za janjetinu, ribu, piletinu, govedinu, rižu, umake i juhe od rajčice. Izvrstan je dodatak jelima od leće, pilafima i mesnoj štruci. Može se upotrijebiti i kao rub za otprilike sve što se priprema na grillu.

Tradicionalni baharat upotrebljava se na sličan način kao što Indijci upotrebljavaju garam masalu i može se posipavati po jelu nakon kuhanja kako bi izvukao okuse, slično kao sol ili sumak. Često se prije upotrebe kratko preprži na masnoći otpustio svoje okuse.

Turski baharat je sličan arapskom no često uključuje mentu, odnosno nanu. Turski kuhari ga upotrebljavaju kao mi vegetu za jela kao što su kofte, pilafi i jela od povrća.

Posebno se dobro slaže s patliđanom.

Baharat majoneza

1 žumanjak

pola čajne žličice baharata

pola žlice senfa

limunov sok

sol, papar,

1 dcl suncokretovog ulja.

Sve zajedno pomiješamo i lagano dodamo ulje dok ne dobijemo majonezu.

Comments are closed.