Madagaskar na Rabu: Tko će sve nastati iz loparskog pijeska

Festival skulpture u pijesku će se od 11. do 15. lipnja održati na Rajskoj plaži u Loparu na Rabu.

Sedmu godinu za redom, ova umjetnička i zabavna manifestacija oduševljava ljubitelje pješčanih plaža na Rabu, te okuplja umjetnike, kipare iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta. Ove godine tema Festivala je crtić Madagaskar, a kroz pet dana koliko traje Festival, održat će se natjecanje u izradi skulptura i natjecanje u fotografiji na temu pijeska. 

Prekrasne pješčane plaže obilježje su sjevernog dijela otoka Raba, a obilje pijeska inspiracija je umjetnicima u izradi skulptura od pijeska i fotografija na temu pijeska. Na Rajskoj plaži se tijekom lipnja u nekoliko dana odigrava ova jedinstvena izložba raznih kreacija ljudske mašte. Dodatnu draž daje izbor najboljih skulptura i fotografija u kojem sudjeluju umjetnici, stanovnici i turisti otoka.

Lopar je destinacija sa najviše pješčanih plaža na Jadranu, od kojih je najveća i najpoznatija Rajska plaža, dugačka 1,5 km, koju je CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu. Festival je zamišljen kao dodatna promocija pijeska i pješčanih plaža te traje pet dana. Osim natjecanja u izradi skulptura, održava se i natjecanje u fotografiji na temu pijeska. Sudjeluju akademski kipari i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, a 2014. Festival po prvi puta postaje internacionalan. Pobjednike bira žiri u koji se uključuje i publika. Od fotografija rade izložbe, a putem društvenih mreža, fotografije loparskih plaža obilaze cijeli svijet.

Festival skulptura u pijesku započet je 2012. godine inicijativom akademskog slikara prof. Zlatka Kauzlarića Atača u suradnji Turističke zajednice općine Lopar i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svojoj početnoj fazi bila je to radionica kiparstva namijenjena isključivo studentima likovnih akademija u Hrvatskoj, te je kroz godine postao internacionalni festival na kojem su sudjelovali razni mladi umjetnici i studenti umjetnosti iz cijeloga svijeta (Španjolska, Rumunjska, Litva, Norveška, Švedska, Mađarska, Bugarska, Amerika, Italija) zahvaljujući  angažmanu akademske kiparice Paule Banić koja kontinuirano vodi festival zadnjih pet godina. Cilj je umjetničkom intervencijom na prekrasnoj Rajskoj plaži u Loparu dodatno oplemeniti okolinu, dati mogućnost izričaja umjetnicima čija interakcija kroz stvaralački proces, tj. nastajanje skulptura animira cijelu plažu, turiste i daje dodatnu vrijednost u turističkoj promociji Hrvatske. Sama plaža pretvara se u veliki pješčanik, jednu veliku igraonicu, te tako budi zaigranost i maštu ne samo kod djece, nego i kod odraslih.

„Proces i tehnička izvedba skulptura u pijesku nimalo nije jednostavna iako se takvom doima. Veličina skulptura seže i do 10 metara u dužinu i širinu, te oko 2-3 metra u visinu. Potreban je izuzetno naporan fizički rad punih 5 dana na jarkom suncu da bi se kreirale skulpture koje kada bi smo ih izvagali, teže od 30 do 70 tona pijeska. Specifičnost i posebnost našeg festivala, za razliku od mnogih festivala skulptura u pijesku koji postoje u svijetu, upravo je u tome što mi koristimo samo i isključivo pijesak i vodu. Loparski pijesak je čisti suhi pijesak bez primjesa gline koja omogućuje detaljno,  lako i realistično modeliranje. Ne upotrebljavamo nikakve kemikalije kako bi skulpture bile prezervirane i dugotrajno izložene na plaži, već upravo time što se one kroz tjedan dana nakon završetka festivala raspadnu, upućujemo na ekološku osvještenost i poštivanje prirode te prirodnih ciklusa i zakona stalne promjene. Na ovom 7. Festivalu skulptura u pijesku čast nam je ugostiti akademske umjetnike čije skulpture će biti u interaktivnoj priči crtića Madagaskar. Veselimo se ne samo da nas pratite, nego i da dođete s nama biti kreativni u pijesku!“, izjavila je Paula Banić, stručna voditeljica Festivala.

Službeno otvorenje Festivala održat će se u utorak, a nakon toga slijede dani kada umjetnici izrađuju skulpture. U petak, 15. lipnja popodne završavaju se skulpture i predaju fotografije te slijedi ocjenjivanje u obje kategorije i proglašenje pobjednika.

...