Deset znakova da svom psu dajete pogrešnu hranu

U današnje doba, mogućnosti prehrane za kućne ljubimce su gotovo neograničene. Kako, stoga, znati hranimo li ih ispravno? Obratite pažnju na sljedeće znakove kako biste znali je li vaš pas zadovoljan hranom koju mu dajete ili je vrijeme za promjenu.

1. Problemi s probavom

Rijetka stolica (proljev) ili zatvor mogu biti znak da hrana kojom hranite svog četveronožnog prijatelja možda i nije najbolji izbor za njega.

2. Plinovi

U redu, slažemo se: neke su vrste jednostavno sklonije plinovima, no problem nastaje kada se morate udaljiti u drugu prostoriju kada vaš pas ispusti tihi, ali, kako se tada čini, smrtonosni plin. Oni plinovi koji su neuobičajenog mirisa, intenziteta ili su češći nego inače svakako su razlog za brigu, ali i promjenu prehrane.

3. Svrbež

Svrbež koji je češći ili izraženiji nego inače može biti nuspojava na hranu, poput alergije.

4. Težina

Gubitak ili dobitak na težini također može biti znak problema u prehrani. Moguće da hrana kojom hranite vašeg psa sadrži previše ugljikohidrata ili jednostavno iz nje ne dobiva dovoljno hranjivih tvari te stoga pas ne može održavati zdravu tjelesnu težinu.

5. Problemi s ušima

Ukoliko vaš pas ima kronične probleme s ušima i pokušali ste sve, ali ih se nikako ne možete riješiti, raspitajte se kod svog veterinara o mogućnosti alergije na hranu.

6. Bolesti

Djeluje li vaš pas bolesno svaki put nakon što se najede? Povraća li svoju hranu? Ukoliko primijetite da pas pokazuje nelagodu nedugo nakon što je jeo, možda mu hrana baš i ne sjeda najbolje.

7. Energija

Ukoliko vaše štene djeluje umorno nakon što ste mu promijenili hranu, možda ona svojim kalorijskom vrijednošću nije usklađena s njegovom dobi. Provjerite je li hrana koju dajete svom psu ispravna za njegov uzrast jer postoji mogućnost da jednostavno dobiva premalo hranjivih tvari.

8. Ponašanje

Hrana utječe na sve pa tako i na pseću psihu. Ukoliko ste nedavno promijenili hranu svome ljubimcu, a on je počeo pokazivati probleme u ponašanju, možda je problem upravo u njoj.

9. Gubitak apetita

Je li vaš pas oduvijek bio poznat po dobrom apetitu, a sada najednom jedva pojede malo hrane? Vjerojatno mu se hrana koju mu dajete baš i ne sviđa te je vrijeme za promjenu.

10. Glad

Ukoliko vam se čini da je vaš pas stalno gladan iako redovito jede, možda jednostavno iz hrane ne dobiva dovoljno nutrijenata koji su potrebni da bi ga držali sitim.

Ukoliko primijetite ijedan od ovih znakova, vrijeme je da ozbiljno razmislite o promjeni hrane koju dajete svome psu. Psi su članovi obitelji, a ukoliko ne bismo sami jeli hranu koja nam ne odgovara, takvu torturu ne moramo pružati niti najboljem čovjekovom prijatelju. Također, može se dogoditi da hrana koja je vašem ljubimcu nekoć odgovarala, izazove neželjene reakcije nakon nekog vremena. Znači, vrijeme je za promjenu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.